Psiha

Psiha

7 koraka kako si sami možete pomoći kod depresije! I ne koštaju ništa

Uz razgovore sa stručnjacima i lijekove, možete si i sami pomoći. Saznajte kako!

Depresija je ozbiljan poremećaj koji pogađa velik broj ljudi. Ako se vi ubrajate među njih, svakako se obratite stručnjacima koji će procijniti koja je najbolja metoda liječenja depresije prikladna za vas. Ponekad se lijekovi mogu izbjeći, no u nekim su slučajevima oni nužni.

Uz razgovore sa stručnjacima i lijekove, možete si i sami pomoći. Saznajte kako!

1. Prestanite se kriviti

Stigma koju depresija donosi sa sobom je jaka, a zbog nje se javlja osjećaj krivnje, koji otežava postupak oporavka od depresije. Terapija ovog poremećaja podrazumijeva puno strpljenja, proaktivan i praktičan pristup. Ako želite pobijediti depresiju, morate prihvatiti njenu prisutnost u svom životu, ali i da se prestanete osjećati krivima: zbog sebe i zbog drugih. Vaša bolest niste vi.

2. Razgovaraj o njoj

To nipošto nije jednostavno, ali sposobnost otvaranja svog uma i srca drugima je korak naprijed prema oporavku. Nemojte svoje probleme, strahove ili osjećaje držati za sebe, dajte drugima do znanja kroz što prolazite.

3. Vježbajte

Vježbanjem možete učiniti mnogo za svoje zdravlje, pogotovo ako bolujete od depresivnog poremećaja. Osim što je tjelovježba sjajna za krvožilno zdravlje i općenito imunitet, mnoge su studije dokazale njen pozitivan učinak na simptome depresije. Glavna dobrobit se oslanja na endorfin, tzv. hormon sreće koji se pojačano luči za vrijeme tjelovježbe.

4. Vodite računa o svom zdravlju

Kada ste depresivni, šanse su da ćete zaboraviti na svoje zdravlje i “zapustiti se”. Nemojte dozvoliti vašoj bolesti da vas u potpunosti preuzme.

5. Zadržite rutinu

Zadržavanje svakodnevne rutine važno je za osobe koje se bore s depresijom. Svakodnevnom rutinom možete sami sebi, ali i drugima, pokazati kako ste sposobni funkcionirati cijeli dan i oporaviti se.

6. Prehrana je bitna

Hrana koju unosimo o svoje tijelo je neposredno povezana s načinom na koji naše tijelo funkcionira. Ako se borite s depresijom, konzumirajte namirnice koje su bogate cjelovitim zrnom, proteinima te voće i povrće. Nažalost, ne postoji “hrana za depresiju”, međutim neke namirnice mogu više pomoći. Primjerice, hrana bogata vitaminom D može povisiti razinu serotonina, neurotransmitera povezanim s dobrim raspoloženjem.

7. Probajte se naspavati

Nedostatak sna i depresija često znaju ići ruku pod ruku. Nesanica i slični poremećaji sna nisu rijetkost kod osoba koje boluju od depresije te tvore začarani krug.

Savjete donosi portal Wellnessbin. Pročitajte i kolumnu psihijatra Igora Girotta Kako izliječiti depresiju?

K.P.
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo