Psiha

Psiha

Agresivan i bezobrazan stav prema roditeljima u adolescenciji – psihijatar savjetuje kako postupiti

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja. Dr. Igor Girotto, psihijatar, odgovara čitateljici na pitanje vezano za ponašanje djeteta u adolescenciji.

Pitanje čitateljice:  Moja kćer (18,5 g) ima psihičkih problema koje ne priznaje i ne želi pomoć. Već par zadnjih godina ponaša se divlje,a gresivno i bezobrazno na svaku kritiku. Sve joj je bilo dopušteno, sada nakon srednje škole,koju je jedva završila, spava po cijele dane, noći provodi budna. Slabo izlazi,a kad izađe nema je po cijelu noć. Puši i mislim da konzumira marihuanu. Kad pokušam razgovarati sa njom ne želi,kad je pitam što misli o budućnosti kaže da joj se ne živi. Sa mnom ima kakav takav odnos,sa ocem nikakav, on se nedavno odselio jer više nije mogao sam kaže da se ne želi dovesti u situaciju da digne ruku na nju,a ona to zapravo potencira u sukobima. Ja sam zabrinuta, ne znam kako joj pomoći i šta da radim. Pokušali smo prošle dvije godine prvo s psihologom pa je odustala nakon par puta, pa s psihijatrom kod kojega je bila dva-tri puta i dobila Zoloft 50mg ali nakon par dana odustala od korištenja jer njoj to kao nije potrebno. Situacija je iz dana u dan sve gora, ne znam što da radim kako da joj pomognem. Kad ima ispade bijesa lupa po stanu, baca stvari i strah me da ti ne eskalira u fizički obračun. Bila bi zahvalna za bilo kakav savjet i pomoć. LP Zabrinuta mama

Što napraviti kada partner sve novce potroši na alkohol i izlaske?

Odgovor liječnika: Poštovana, njene probleme bi mogli nazvati komplikacijom problematike kasne adolescencije. Tako onda objašnjavamo manjak motivacije za samostalnošću i prihvaćenijim ponašanjima, sklonost konzumiranju marihuane i agresivno ponašanje. Razumijem zabrinutost, jer s njom zbog svega nije lako naći zajednički stav o problemu, ona ga ne vidi kao vi. Bilo bi olako reći da je potrebno da se izgradi jasnije granica između vas, jer da je to moguće, vi biste to vjerojatno i učinili. S toga vam preporučam da se sama javite nekom terapeutu i pokušate bolje razumjeti što se zbiva, makar s vaše strane, da biste se lakše nosila sa stalnim izazovom u odnosu s vašom kćeri. Pokušajte uključiti i supruga.

Strah, tjeskoba, tuga, ljutnja… Kada je vrijeme za psihološku pomoć?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo