Psiha

Psiha

Bivši agenti CIA-e otkrivaju kako prepoznati da netko laže

Foto: Shutterstock

Ako lažeš nos će ti narasti … Na žalost ovo nije istina, pa nam ostaju samo verbalni i neverbalni znaci pomoću kojih možemo otkriti da netko ne govori istinu.

Bivši agenti CIA-e Philip Houston, Michael Floyd, i Susan Carnicero su u knjizi “Spy the lie” otkrili čitateljima svoje detektivske moći o pojasnili kako ćete vrlo jednostavno otkriti da vam netko laže.

5 sigurnih znakova da netko ne govori istinu

1. Bihevioralna stanka ili kašnjenje odgovora

Postavite osobi pitanje i ne dobijete odgovor. Nakon pauze on odgovora. Kolika treba biti pauza da prepoznamo kako osoba laže? Stručnjaci kažu da ovisi o mnogo faktora. Na primjer, ako upitate nekog što će raditi na današnji datum za 5 godina, normalno je očekivati pauzu. Ako ju upitate jesi li na ovaj datum prije godinu dana opljačkao banku, a slijedi duža pauza, vjerojatno biste trebali pažljivije birati prijatelje. Pauze vjerojatno neće biti jer osoba zna da nije to uradila pa će uslijediti brzi odgovor.

2. Verbalna/neverbalna isključenost

Naš je mozak povezan tako da su verbalna i neverbalna ponašanja povezana pa se i preklapaju. Stoga ako se ne preklapaju, možemo smatrati da osoba laže. Primjer toga je da osoba govori “Ne” a klima glavom u znak potvrde. Potencijalni lažov će to učiniti bez da je svjestan. Naravno, u puno se situacija ovo može isključiti, pa je ipak potrebno biti stručnjak kako bi znao isključiti i povezati određene faktore.

3. Krije pogled i usta

Lažljiva osoba će često skrenuti pogled ili prekriti usta kada govori neistinu. Pirodan ju instinkt da osoba želi sakriti laž, pa ako učini nešto od ovoga dok razgovaa sa vama, vjerojatno laže. 

4. Gutanje sline

Ako se osoba zakašlje ili proguta slinu prije nego će vam odgvoriti na pitanje, to potencijalno može biti problem. Ako to učini nakon odgovora, ne morate se zabrinjavati. Radi se o tome da osoba može osjećati stres prije odgovora što će uzrokovati nelagodan osjećaj suhoće u grlu.

5. Pokreti ruke po tijelu

Pratite što osoba radi s rukama kada vam odgovara na pitanje. Obično će laž otkriti poravljanje majice, kravate, grickanje usana ili diranje usana i uha. Strah od otkrivanja neistine kod osobe budi automatsku želju za prikrivanjem pa će ili pokušati skrenuti pažnju s lica.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo