Bojama ublažite tugu, smirite živce i umanjite strah - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Bojama ublažite tugu, smirite živce i umanjite strah

Iako se znanstvenici slažu da utjecaj boja na naše raspoloženje i zdravlje nije dovoljno istraženo, i sami se možemo uvjeriti kako pojedine boje djeluju na nas. tako da će ubrzati oporavak od stresa, popraviti raspoloženje, potaknuti na reakciju i akciju, napuniti energijom te pomoći pri ostvarenju planova i ciljeva.

Terapija bojama – odaberite onu koja budi pozitivna osjećanja

Što je to kromoterapija te kako pojedine boje utječu na čovjeka, pojasnio nam je Darko Jurić, savjetnik za zdravlje koji je usmjeren na razumijevanju prirode i održivog, cjelovitog načina života: “Kromoterapija je metoda usmjeravanja svjetlosti različitih boja ka određenim centrima u tijelu kako bi se uspostavila ravnoteža. Koža prepoznaje boju, apsorbira je i preko specifičnih biokemijskih receptora prenosi stimulaciju organizmom. Terapeutski boje se sve češće koriste u saniranju alergija, upala, reumatskih bolova, migrena i hormonalnih smetnji te psihičkih tegoba kao što su stres, tjeskoba, umor, depresija, nesanica i strahova. Boje mogu stimulirati, normalizirati ili djelovati umirujuće.”, te dodaje da je svakodnevno lista problema na koje terapija bojama djeluje sve veća, a kako sve vise i vise prakticionara primjenjuje metode ove tehnike tako su i vidljiviji i glasniji rezultati.

Boje izazivaju emotivne reakcije kod osoba. Većina nas ima afinitet ka određenoj boji odjeće ili bilo kojeg drugog aspekta našeg življenja, npr. boja našeg auta ili naše kuće. Time izražavamo nasu osobnost. One su refleksije našeg emotivnog stanja. Zavirite u vaš ormar te pogledajte koja boja dominira. Podložnost određenoj boji može izazvati disharmoniju u našem življenju. Ako se suzdržite od one boje koja prevladava u vašem ormaru možda ćete otkriti jedan sasvim novi aspect sebe – do tada nepoznat.

Navedene
korelacije boja i problema samo su mali broj primjera iz široke
palete utjecaja boja na ljude.

Crvena boja
je boja elementa vatre. Dakle sve ono sto je povezano sa aspektom
vatre u nama, crvena boja ce poboljšati, ali ako je princip vatre
naglašen u nama (npr. upale ili bijes) onda ce crvena boja još vise
poticati te iste procese. Ona pripomaže pri oboljenjima poput niskog
krvnog tlaka, reumatizma (tz. hladnog), anemija, paraliza i drugih
tegoba uzrokovanih “hladnoćom” (jedan od patogena u
tradicionalnoj kineskoj medicini).

Žuta (primarna ) boja povezana je sa osjećajima zadovoljstva i sreće. Ona aktivira motorički i živčani sustav, pospješuje izbacivanje toksina iz jetre, ima blagi utjecaj na mokraćni sustav (diuretic), tonizira, otvara crijeva dakle pomaze pri zakrčenjima, osvjetljava, stimulira bez uzbuđenja, jača živce, te opušta pretjerano krute structure. Žuto-smeđa boja je boja elementa zemlje. Ona ima uzemljujući efekt na organizam na način da smiruje želudac i slezenu.

Plava (primarna) boja umiruje element metal, pomaže nam kod osjećaja tuge. Daje nam jasnoću i mirnoću kako se nositi sa potisnutim osjećajima tuge iz prošlosti nagomilanim u predjelu prsnog kosa a i u drugim dijelovima tijela. Jedna od studija u SADu, u New England državnoj bolnici 25 djelatnika sa normalnim krvnim tlakom sudjelovao je u eksperimentu sa plavom bojom ½ sata dnevno. Svi su pokazali pad krvnog tlaka. Dok je crvena boja svima povisila krvni tlak. Dakle plava boja se preporučuje za kroničnu bol, zaustavlja krvarenja kod opekotina I kod visokog krvnog tlaka. Pripomaže pri problemima sa astmom, plućima i kozom.

Narančasta
boja

je boja prosperiteta i ponosa. Ova boja potiče rad štitnjače,
pomaže probavu
i olakšava disanje, obnavlja tkivo, grije,
stimulira, izgradnje energiju korak po korak, i razvedrava, Pripomaže
kod problema zučnog kamenca, hernije i upala slijepog crijeva .
Također stimulira proizvodnju majčina mlijeka poslije poroda.

Zelena boja (kombinacija plave i žute boje)je općenito boja ozdravljenja, ujednačuje, opušta, održava fizičku i mentalnu energiju, smanjuje tenzije i bolne procese. Zelena boja povezana je sa elementom drva i u kombinaciji sa žutom ili smeđom ima pozitivan utjecaj na jetru i žuć.

Indigo boja pomaže kod zaustavljanja krvarenja, astme, kašlja, te hladi i zatvara. Ljubičasta boja potiče rad slezene, inspirira, prenosi energiju na visu razinu, smiruje iritirane živce, a prekomjerna gojaznost je deficit ljubičaste boje u organizmu.

Tamno plava i crna boja povezane su sa elementom vode. Aspekt vode u tijelu povezan je sa strahom i fleksibilnošću. Usmjeravanje tih boja na kožu, konzumiranje sličnih namirnica i pripravaka će pozitivno djelovati na bubrege i mokraćni mjehur te indirektno nam pomoći sa našim emocijama vezanim za strah ili pretjeranu krutost.

Izvor: Moje zdravlje

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo