Psiha

Psiha

Bojite se za svoj posao? Kako možete znati da vas čeka otkaz i što učiniti?

Pandemija je uzrokovala niz promjena u našoj svakodnevici, a čini se da najviše stresa dolazi zbog straha od gubitka radnog mjesta.

Uz toliko nesigurnosti u svijetu, danas se je pametno pripremiti i na mogućnost gubitka zaposlenja. Prema rezultatima studije objavljene u travnju (Ipsos) situacija nije dobra – velik je broj zaposlenika u mjesecu svibnju izgubio posao, a pretpostavlja se da će ovo ljeta ta brojka iznositi oko 37 posto…

Ako sumnjate da će i u vašoj firmi otpuštati radnike, važno se pripremiti dok još imate prihode. Gubitak posla je strašan scenarij, ali možete umanjiti štetu ako preuzmete kontrolu.

Kako znati vas možda čeka otkaz?

Otkazi mogu uslijediti bez ikakvih najava, kao na primjer kada se vodstvo u firmi odluči za smanjivanje broja zaposlenika u vašem sektoru, a koji je trenutno razlog za sve više otkaza, nažalost svi dobro znamo. Ipak je česta situacija da djelatnik koji je dobio nenajavljeni otkaz jednostavno nije zapažao signale koju su prethodno na to upozoravali.

Isprobajte taktičko disanje! Zaustavlja napad panike i pomaže vojnicima u stresnim situacijama

Na primjer, ako je vaša firma u teškoj financijskoj situaciji, vjerojatno će se ići na uštedu u vidu smanjivanja broja zaposlenih. Čak i ako nema financijskih poteškoća, ali vaš odjel daje loše rezultate, otkaz može uslijediti.  Naravno, ovisi nešto i o vašem uspjehu pa ako sami često kasnite, propadaju vam projekti ili ste loše ocijenjeni…

Koliko ćete dugo biti nezaposleni?

Jedna od najgorih stvari u ovoj situaciji spoznaja da ne znate koliko ćete dugo biti bez posla. Ne samo da to stvara dodatni stres, već sam proces čini puno težim.
Prema zadnjim podacima istraživanja (Department of Labor’s Bureau of Labor Statistics),  otprilike će 27 posto otpuštenih naći novi posao u periodu od 5 tjedana, 31 posto do 14 tjedana, dok će 41 posto ljudi pronaći posao za 15 tjedana. Naravno, sve ovi za što ste stručni, trenutno ekonomsko stanje u vašoj zemlji i drugi faktori. Ipak je pametno biti spreman da ćete možda dulje vrijeme biti nezaposleni.

Kako urediti financije kao dio pripreme za razdoblje koje slijedi?

Period između dva posla može biti jako stresan ako vam nedostaje financijskih sredstava.  Na vašoj je strani činjenica da ćete manje trošiti, možda dobiti i otpremninu, ali negativno je to što bez obzira na sve režije i rate kredita i dalje stižu na vrijeme. Izračunajte koliko izdataka morate pokriti u periodu dok ste nezaposleni i koliko ušteđevine imate te dobro rasporedite novac. Uz to je pametno tražiti drugi posao dok još imate stari, krećite se među ljudima koji vam mogu pomoći, stvarajte poznanstva i družite se s kolegama koji ne rade u istoj firmi.

Pravila zdrave komunikacije bez koje nema uspjeha u poslovnom i privatnom životu

Kako se umiriti nakon uručenog otkaza?

Jednom kad se nađete u spomenutoj situaciji, iskoristite sve strategije za „spašavanje“ koje su vam potrebne,  a to se odnosi i na apsolutno smanjivanje troškova. Na primjer, ako vam je navika bila jednom tjedno večerati u restoranu, na neko ju vrijeme zaboravite. Isto vrijedi i s putovanjima i dodatnim aktivnostima za koje ste odvajali dosta novca. Uz to, možete potražiti način za dodatnu zaradu, što će dobro izgledati i na vašem životopisu. Iako je privlačno doći do novca podizanjem gotovine s kreditnih kartica, izbjegavajte to.

Novi posao

Kada pronađete novi posao ne trošite zaradu odmah, cilj je fokusirati se na obnovu izgubljene uštede u svrhu pripreme na istu situaciju u budućnosti.

Zaključak: Otkaz se može dogoditi svakome, a uštedom i planiranjem, vaše će kućanstvo biti spremno na taj gubitak.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo