Evo rješenja kako se možete pridržavati novogodišnjih odluka! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Evo rješenja kako se možete pridržavati novogodišnjih odluka!

Novogodišnje odluke su – baš kako i sam naziv kaže – odluke koje donosimo za početak nove godine, najčešće krajem stare godine ili odmah u prvom mjesecu nove. Zašto se one donose upravo početkom godine?

Nova godina za mnoge označava i novi početak – počecima se mogu smatrati i početak tjedna, početak mjeseca te isto tako i početak godine. Ovaj običaj datira još iz davnina – naime, u grčkoj mitologiji bio je poznat bog Janus, bog početka i kraja, bog koji vidi prošlost i budućnost.

Janusu su posvećeni početak dana, prvi dan u mjesecu i prvi mjesec u godini (odatle i naziv janur za siječanj). U antičkom su Rimu vjernici pred početak nove godine obećavali bogu Janusu da će „popraviti svoje ponašanje“

“Iz istog razloga i mi danas donosimo novogodišnje odluke: najčešće se njima bavimo kada nismo zadovoljni pojedinim segemtima svog života – a psihološki i metaforički kalendarski početak možemo poistovjetiti s našim novim početkom. One služe zato da bi promijenili stvari kojima nismo zadovoljni, da bi nešto „popravili“, učinili određene pomake, da bi u nečemu bili bolji.” pojasnila je Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener te dodala

“Prema jednom istraživanju ustanovljeno je da je čak 60% ispitanika od svojih odluka odustalo u prvih šest mjeseci od Nove godine, no pitanje je i koliko ih je od ostalih 40% uistinu ostvarilo zacrtano. Zašto se to događa, zašto odustajemo i ne ostvarujemo svoje novogodišnje odluke?”

Motivacija kao imperativ

Razlog je smatra upravo to što su novogodišnje odluke često puta vezane za značajnu promjenu ponašanja (npr. vježbanje, prestanak pušenja, gubitak tjelesne težine), a činjenica jest da je vrlo teško mijenjati dobro utabane obrasce ponašanja i navike. Da bi nešto zaista promijenili mora postojati visoka motivacija, ponekada i podrška iz okoline ili pak potpuna promjena stila života koja može biti iznimno zahtjevna a što osoba nije u mogućnosti organizirati. No, kada donosimo novogodišnje odluke, uglavnom se time ne bavimo – možda u nekom trenutku motivacija i postoji, ali ukoliko izostane logistički dio, ukoliko nismo razmišljali o tome kako doskočiti preprekama na putu do cilja, tada je izvjesno odustajanje.

“Da bi održali motivaciju svakako mogu pomoći i mali podsjetnici koje možete ostavljati na vidljivim mjestima u stanu – npr. ako vam je želja nositi konfekcijski broj 38, možete u spavaću sobu objestiti super traperice iz doba kada ste nosili tu veličinu: one će vam biti motivacija da se pridržavate koraka. Podsjećajte se zašto vam je to važno – ako razmišljamo samo o onome čega se sve moramo odricati, lako je posustati. No ako misli usmjerimo na to što ćemo dobiti svojim ciljem, zašto nam je on važan i vrijedan i motivacija raste.” savjetuje Bačkonja.

Ono što bi svakako bilo pametno jest da donesete odluke koje su zaista odraz vas i vaših želja. Ukoliko se povedemo za trendovima i drugim ljudima i donesemo odluku koja nam zapravo nije niti važna, možemo osjećati samo frustraciju i nezadovoljstvo.

S druge pak strane ako nam je nešto zaista važno ali iz nekog razloga ne uspijevamo to ostvariti, ne treba se libiti zatražiti mišljenje i podršku stručnjaka – svi nekada zapnemo na putu i možda je dovoljno samo malo „pogurati“ da bi nastavili svoj put u željenom smjeru.

Na koji način donijeti novogodišnju odluku i pri tome je se pridržavati?

  • Zapišite cilj u pozitivnim terminima i potom ga dobro razradite npr. ukoliko želite smršaviti, pozitivno postavljen cilj bi bio „Želim biti vitka“ s obzirom da je „biti vitka“ relativan pojam, morate točno opisati što želite, npr. konfekcijski broj 38 ili xy kilograma na vazi – to je ujedno i vaš dokaz koji ćete moći pratiti

  • Razradite kako ćete doći do tog cilja: npr., svaki dan ću pojesti kuhani obrok s visokim udjelom povrća, večera će biti do 18 sati, 2 puta tjedno ću ići na vježbanje… pri tome budite realni: npr. ako si zadate da u mjesec dana trebate smanjiti 7 kg, to nije realno i automatski utječe na vašu motivaciju – odredite vremenski rok (realan)

  • Razmislite o svim dostupnim resursima koje imate npr. imate mogućnost odlaska u obližnju teretanu po povoljnoj cijeni; imate podršku ukućana i bliskih, itd…

  • Razmislite o stvarima koje bi vas mogle spriječiti i smislite način kako tome doskočiti npr. uskoro idete na svadbu i to za vas predstavlja veliki izazov po pitanju samokontrole; taj izazov možda možete riješiti da prije svadbe odlučite koju vrstu hrane ćete jesti, do kojeg doba, te odluka da ćete puno plesati i maknuti fokus s hrane

  • Ovisi li odluka o vama? Ovo je jedna od važnijih komponenti – ukoliko nešto ne ovisi o nama, tada su nam šanse duplo manje da to postignemo.

  • Razmislite je li sve što trebate poduzeti vrijedno vašeg cilja – ako jest, pridržavajući se prethodnih koraka na dobrom ste putu da ga i postignete. Ako nije, možda trebate preispitati želite li uopće novu odluku provesti u djelo ili ste je donijeli samo zato jer je Nova godina.

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo