Psiha

Psiha

Fizički izgled u službi zdravlja!

Poznato je kako stil života i geni uvelike određuju hoće li se određena bolest javiti i do koje će se mjere razviti.

Posljednje studije tvrde da se na osnovu fizičkog izgleda također može predvidjeti sklonost nekim bolestima.

Veza br. 1 – Svijetle oči i maligna oboljenja

Osobe svijetlih očiju – plavih, zelenih ili sivih – imaju veću šansu razvijanja malanoma u oku od osoba smeđih očiju. Iako je melanom obično povezan s promjenama madeža na koži, može se pojaviti i u oku, gdje ga proizvodi pigment melanin. Melanin je ključan za zaštitu od sunca, pa što je oko tamnije, ima u sebi veću količinu melanina, te, slijedom toga, veću razinu zaštite.

Svijetla boja očiju povećava i rizik od makularne degeneracije – bolesti koja je povezana sa starenjem i koja može uzrokovati sljepoću.

Dugi prsti mogu upućivati na depresijuVeza br. 2 – Široko lice i poremećaj spavanja

Okruglo i široko lice može biti povezano s poremećajem spavanja, odnosno apneom – stanjem kod kojeg tijekom sna disanje na neko vrijeme prestane. Apnea može uzrokovati kardiovaskularne probleme, povišen krvni tlak, ali i jutarnje glavobolje te nervozu.

Prema nekim istraživanjima, osobe širokih i kratkih glava imaju i kraći dišni put koji se onda tijekom spavanja lakše može zatvoriti.

Veza br. 3 – Dugi prsti i depresija

Iako je dužina prstiju do sada je bila povezivana s brojnim stvarima, najnovija istraživanja kažu da su muškarci s dužim prsima skloniji depresiji, nego oni s kratkima. Naime, u osmom tjednu trudnoće djelovanjem testosterona razvijaju se muške genitalije, središnji živčani sustav ali i prsti. Slijedom toga, višak testosterona može utjecati na živčani sustav, te time na sklonost depresiji.

Ova se povezanost tiče samo muškaraca, te kod žena nije zabilježena veza depresije i dužine prstiju, a depresiji su posebno skloni muškarci sa dugim četvrtim prstom (prstenjakom).

Veza br. 4 – Mala stopala i težak porod

Istraživanja su, nadalje, povezala veličinu ženinih stopala sa
veličinom zdjelice. Mala stopala mogu značiti da žena ima malu
zdjelicu, a to potencijalno ukazuje na teži porod. Pritom je važno
napomenuti da veličina bokova ne utječe na tijek poroda, ali širina i
stanje zdjelice utječu.

Ćelavost nije bezopasna?Veza br. 5 – Ćelavost i bolesti srca

Iako uobičajena ‘boljka’ muškog spola, ćelavost nije i bezopasna. Istraživanje je pokazalo da muškarci koji su izgubili kosu na tjemenu imaju dva puta veće šanse da obole od raka prostate nego oni kojima kosa opada na rubovima. Naime, rizik od oboljenja prostate može biti povezan s razinom testosterona u ranom pubertetu, a kako je isti hormon odgovoran i za ćelavost, otuda povezanost te bolesti i gubitka kose.

Gubitak kose na tjemenu može ukazivati i na veći rizik od srčanih bolesti.. Pritom se kod muškaraca koji su na prednjem dijelu glave počeli gubiti kosu rizik od udara povećao za devet posto. Kod muškaraca koji su kosu gubili na tjemenu postotak je 23 posto, a kod potpuno ćelavih muškaraca rizik od srčanog udara povećao se za 36 posto.

Veza br. 6 – Asimetrični dlanovi i neplodnost

Muškarci simetričnih i proporcionalnih ruku te dužeg srednjeg prsta imaju veću šansu da postanu očevi, i to zato što imaju dokazano veći broj spermija, pokazala je studija u Liverpoolu.

Znanstvenici su proučavajući ruke 60 muškarca i 40 žena koji su se liječili od neplodnosti, uočili da je 12 najneplodnijih muškaraca s izrazito niskim brojem spermija imalo asimetrične dlanove. Stoga se pretpostavlja da isti gen koji utječe na jajnike i testise, određuje i simetriju.

 D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo