Psiha

Psiha

Glazba je poput seksa – pruža užitak

“Zato jer nam pruža užitak, možemo glazbu uzeti u svoju korist i promijeniti svoje stanje uma”, tvrdi neuroznanstvenik Robert Zatorre, voditelj istraživanja.

Glazba nas može dotaknuti, razveseliti, ohrabriti, osnažiti ili pak uspavati (Coldplay imaju najbolje uspavanke). Znanstvenici su konačno ponudili odgovor na pitanje zašto.

Kada neka pjesma ostavi trag na nama, naš se mozak ponaša kao da reagira na ukusnu hranu, seks ili trošenje novca, objasnili su kanadski istraživači, koji su zavirili u mozgove obožavatelja glazbe. Ovo ugodno iskustvo utemeljeno je na kemikaliji dopaminu, koja se otpušta kada slušamo svoju omiljenu vrstu glazbe. Dopamin u mozgu stvara osjećaj nagrade, a povezan je i s ovisnošću.

Istraživanje Sveučilišta McGill iz Montreala pomaže nam shvatiti zašto je slušanje glazbe tako ugodno i popularno, neovisno o kulturi kojoj pripadamo.

Dopamin je neurotransmiter, što znači da pomaže živčanim stanicama prenijeti signale od jedne do druge. Kada se otpusti, ubrzava se broj otkucaja srca, disanje je brže, a temperatura se povisuje. Kanadski su stručnjaci ustanovili kako je razina dopamina najveća ako imamo jaku emocionalnu reakciju na glazbu.

Do ovog su zaključka došli tako što su skenirali mozgove ispitanika magnetnom rezonancom dok su slušali svoju omiljenu vrstu glazbe, lepeze od techna, do folka i klasike. Za vrijeme vrhunca emocionalne uzbuđenosti, dijelovi mozga koje povezujemo s ugodom i nagradom otpuštali su dopamin. Smatraju kako je upravo zbog ovog otpuštanja dopamina glazba pronašla svoje mjesto u srcima mnogih.

Suprotno tome, dok su ispitanici slušali glazbu bez ikakve emocionalne povezanosti, nije zabilježeno otpuštanje dopamina.

“Zato jer nam pruža užitak, možemo glazbu uzeti u svoju korist i promijeniti svoje stanje uma”, tvrdi neuroznanstvenik Robert Zatorre, voditelj istraživanja.

Dok je sustav za dopamin ključan u procesu razvijanja ovisnosti, kanadski stručnjaci tvrde kako je glazba sasvim sigurna ovisnost.

“Ako ste ovisni o glazbi, ona neće prouzročiti propadanje, neće vam zadati zdravstvene probleme. Baš suprotno, ona će vjerojatno poboljšati vaše zdravlje”, zaključio je Zatorre.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo