Psiha

Psiha

Grčevi, akne, bol u prsima… Sve to, ali i promjene u mozgu, posljedice su slomljenog srca

Foto: Shutterstock

Provedene su do danas brojne studije koje su dokazale kako slomljeno srce budi iste mehanizme u mozgu koji se bude kod osoba koje su o nečemu ovisne te imaju apstinencijsku krizu.

Za mnoge je takvo iskustvo trauma koja može ostaviti i dosta neugodne posljedice, pa čak i utjecati na disbalans hormona i porast stresa. Da, slomljeno srce nije samo fraza, to se stvarno događa u životu.

Sindrom slomljenoga srca izaziva slične simptome kao i kod infarkta, a to su bol u prsima, otežano disanje, aritmija i širenje boli u lijevoj ruci. Simptomi se mogu javiti vrlo brzo nakon stresnoga događaja. 

Kako znati radi li se o infarktu ili slomljenom srcu?

“Dijagnoza se postavlja isključivanjem srčanoga udara koronarografijom, odnosno radiološkom metodom prikaza srčanih krvnih žila koja pokazuje uredne srčane arterije uz neke promjene stezanja srčanoga mišića te uz vrlo blage znakove oštećenja srčanoga mišića u laboratorijskim nalazima koji su u potpunoj suprotonosti s veličinom gubitka mišićne funkcije. Osim toga, tu je i vrlo važan podatak o prethodnom psihičkom i emocionalnom stresu” , pojašnjava kardiolog,  dr. Dražen Šebetić.

Kožni problemi i promjene u mozgu

Jedna je studija, provedena na Forest University pokazala kako bolan prekid može uzrokovati i kožne probleme, čak i kod osoba koji nisu skloni tim problemima. Grčevi u trbuhu i bolni mišići su također dio “prebrojavanja”.

Psiholog objašnjava zašto je dobro imati hobi i kako će na bolje promijeniti vaš život

Sad kad smo i to rekli, psiholog imena Guy Winch je napisao kolumnu za Psychology today o utjecaju prekida na mozak i kako se on dramatično mijenja nakon slomljenog srca.

Prema njegovim riječima, zbog količine boli koju osoba osjeća mozak mijenja svoje unutarnje okruženje kako bi se lakše nosio sa tim.

Ako se ne zaštiti dovoljno, posljedice prekida mogu nanijeti ozbiljnu štetu osobi koja pati jer utječe na sposobnosti fokusa i obavljanja dnevnih aktivnosti.

Kako bi se potvdile sve tvrdnje, još je jedna studija provedena od strane National Academy of Sciences of the United States of America koja tvrdi kako bilo kakav romantičan “poraz” pokreče područja u mozgu koja se aktiviraju i kad osoba osjeća jaku fizičku bol.

20 znakova koji otkrivaju da ste pronašli ljubav svog života!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo