I danas ste nervozni? Samo jedna promjena u prehrani može utjecati na promjenu raspoloženja - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

I danas ste nervozni? Samo jedna promjena u prehrani može utjecati na promjenu raspoloženja

Kao i uvijek, hrana ima veliki utjecaj i na to kako ćete se osjećati.

Ako ste razmišljali o tome kako hrana utječe na vaše zdravlje, možda ste i shvatili kako ona utječe i na vašu psihu, a ne samo na tijelo. Hrana će utjecati i na to kako mozak radi, ali i spriječiti njegovo propadanje. Hrana dakle igra veliku ulogu i kada je u pitanju raspoloženje, pa vam može pomoći da se osjećate bolje ili vas ostaviti umornima i bez energije za jednu pozitivnu misao.

Rezultati nove studije kažu kako je najbolje pridržavati se mediteranske prehrane kako biste pobijedili depresiju. Tijekom istraživanja promatrali su se ispitanici oko godinu dana, a radilo se o 7000 starijih osoba. Svi su pratili mediteransku dijetu, dok je jedna grupa unosila i ograničen broj kalorija, a druga na njih nije pazila. Otkrili su kako sudionici obje grupe primjećuju kako se smanjuju simptomi depresije, što ih je dovelo do zaključka kako hrana i raspoloženje jesu usko povezani i kako je potrebno provesti još istraživanja.
“Ova studija je važna jer je trajala dovoljno dugo da bismo mogli primijetiti promjene. Prečesto se uspoređuju kilogrami i promjene u biomarkerima. Kada se hrana previše medicinski objašnjava, većina će previdjeti činjenicu kako hrana može utjecati i na raspoloženje“, dodaje David Wiss, nutricionist.

Jedna kontroverzna navika u prehrani može pomoći oboljelima od Parkinsonove bolesti

Dodaje kako ovi dokazi podupiru činjenicu da mediteranska prehrana ima pozitivan utjecaj na simptome depresije i da sama prehrana može poboljšati kvalitetu života.
Chelsea Jackle, nutricionistica je dodala kako hrana može utjecati na to kako se osjećate, ali ipak je važno imati širu sliku o mentalnom zdravlju i obratiti pažnju i na druge navike koje vam mogu utjecati na raspoloženje.

“Definitivno postoji povezani među hranom koju jedete i vašeg mentalnog zdravlja, ali nije sve tako jednostavno. Dok mnoge studije povezuju mentalne probleme poput depresije i hranu koju jedemo, rezultati nisu uvijek jednaki. Mentalno zdravlje uvelike ovisi i o genima, stilu života i okolini. Hrana koju jedete neće sama od sebe izliječiti svako stanje, ali je sigurno važan dio cijele slike“, dodaje.

Mediteranska prehrana je zlatni standard za zdravlje

Mediteranska prehrana je iznimno cijenjena, a nalazi se na prvom mjestu najboljih dijeta već 5 godina. Mediteranska dijeta ne cilja isključivo na skidanje suvišnih kilograma. Namirnice koje uključuje mediteranska prehrana imaju visoku nutritivnu vrijednost i pozitivno djeluju na cijeli organizam. Što se jede tijekom mediteranske dijete? Sezonsko voće i povrće, žitarice, orašasti plodovi, kruh i tjestenina od cjelovita zrnja, krumpir, riba, začini i maslinovo ulje, a jelovnik samo prilagođavate godišnjem dobu.

Mediteranska dijeta obiluje zdravim masnoćama, a u organizam se unosi malo zasićenih (loših) masnoća i hrane bogate kolesterolom – zato je izvrstan izbor za zdrav, vitalan i dug život. Važno je samo prilagoditi veličinu porcija željenome cilju, te, ukoliko je moguće, baviti se nekim oblikom tjelesne aktivnosti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo