Psiha

Psiha

Imate noćne more zbog trenutne pandemije? Stručnjak objašnjava zašto se javljaju i kako si pomoć

Većina nas već tjednima ne izlazi iz svog doma kako bi utjecali na sprečavanje širenja zaraze, velik je broj onih koji su ostali bez posla i nalaze se u situaciji koja bi se svima prije par mjeseci bila nezamisliva.

“Svake noći upadamo u prirodno stanje promijenjene svjesnosti, otupljenih osjeta i umrtvljenih mišića. To je spavanje. Danas znamo da mozak spavanje treba iz više mogućih razloga: za ubrzano odbacivanje otpadnih tvari, za anaboličke procese, procesiranje memorije, osvježavanje stvorenih sinapsi, rast i razvoj… Tijekom jednog spavanja – više puta sanjamo i ti snovi su nam također potrebni” pojasnio je dr. Igor Girotto, psihijatar.

Kad će kraj svemu?

Puno je još nepoznanica koje okružuju COVID-19, a jedno od glavnih pitanja jest kad će svemu doći kraj? Sve to utječe na povećan stres i anksioznost koja utječe i na snove, a internetom kruži pojam #PandemicDreams. Kako biste izbjegli noćne more, stručnjaci savjetuju izbjegavanje mogućih okidača, ali je dobro zapamtiti da su noćne more i normalna pojava: U širem smislu je to bilo kakav uznemirujući san nakon kojeg se sanjač budi i više ili manje je uznemiren i zaokupljen sadržajem sna.

Ovim navikama jako štetite imunitetu, a sad je potrebno da bude jak!

“Radi se o normalnim pojavama u snu koje su svi iskusili tijekom života, posebno u djetinjstvu“, pojašnjava dr. Jefferey Durmer, voditelj centra za snove Nox Healtha, a za Fox News je izjavio

“Uključivanje naučenih činjenica i strahova, poput pauka ili zmija u memoriju djeteta u razvoju ovise o iskustvima tijekom dana i prirodnom ciklusu spavanja. Proživljavanje svega navedenog je normalna pojava kod razvoja mozga, pa je jasno da se, kako kod djece, tako i odraslih, ti isti doživljaji u snu ponovno aktiviraju“, pojašnjava.

Noćne more su potencijalna posljedica spomenutih aktivnosti mozga.

Kad se noćne more upliću u san kao redovna pojava, što dr. Durmer smatra da je jednom ili više puta u tjedan dan, razlog je za zabrinutost. U tom slučaju vjerojatno okidač koji uzrokuje more nije otkriven i tako ne može izbjeći.

“U slučaju trenutne padnemije, noćne bi more trebale nestati kada se situacija razriješi i kada se dobiju odgovori na pitanja koju osobu muče. Ponavljajuće noćne more mogu upućivati na oblik PTSP-a, a u tom slučaju vam može pomoći vaš liječnik.“, dodaje.

Alkohol može uzrokovati noćne more

Također, uz izolaciju i socijalno distanciranje mnogi su povećali unos alkohola ili sličnih supstanci koji djeluju opuštajuće, a to je još jedan faktor koji može utjecati na parasomnije, te se treba na to obratiti posebna pažnja.

Kao što je liječnik napomenuo, noćne more i ružni snovi su normalna pojava ali ako se stalno ponavljaju, mogu predstavljati rizik za razvoj ozbiljnih stanja poput problema sa srcem, aritmijama, debljanja, dijabetesa, depresije pa čak i raka.

Pati imunološki sustav

“Kad se noćne more javljaju iz dna u dan, tijelo i mozak se iscrpljuju, jer su o snu ovisne funkcije poput kontrole šećera u krvi, regulacije apetita, glukoze i krvnog tlaka. Ukratko, cijeli imunološki sustav pati.“, naglašava dr. Durmer.

Ovo je 8 nevjerojatnih načina na koje si skraćujete život

Ako vas muči ovaj problem, podijelite svoje brige s prijateljima, društvenim mrežama uz specifičan hastag. Također, razgovor sa stručnjakom može pomoći.

“Zapamtite da ovo novo iskustvo aktivira naše emocije i memoriju, što je posve normalno, a ako smanjimo utjecaj ovih novih informacija na naše emocije, veća je mogućnost da će noćne more nestati“, zaključuje liječnik.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo