Psiha

Psiha

Iskrenost je zdrava!

Ako želite biti zdraviji, budite iskreni i nemojte lagati! Naime, osobe koje su se deset tjedana suzdržale od bilo kakvih laži, pa čak i onih najbezbolnijih, uživale su bolje zdravlje.

Do ovog su zaključka stigli američki istraživači koji su 110 osoba starih između 18 i 71 godine podvrgnuli zanimljivom ispitivanju. Jednom tjedno, i tako deset tjedana, ispitanici su ispunili upitnik o svom zdravlju i vezama te prošli poligraf kako bi se procijenio broj većih i manjih laži koje su izrekli prethodni tjedan.

Uputili su polovicu ispitanika da se suzdrže od laži za vrijeme ispitivanja. Smjeli su prešutjeti istinu, odbiti odgovoriti na neko pitanje, čuvati tajne, ali nije im bilo dozvoljeno slagati. Druga polovica ispitanika nije dobila nikakve upute. Istraživači su ustanovili kako je veza između veće istinitosti u govoru povezanija s boljim zdravljem nego što je slučaj bio s ispitanicima koji su smjeli lagati.

“Dokazi tvrde kako Amerikanci prosječno slažu 11 puta tjedno. Htjeli smo saznati može li iskreniji život zaista dovesti do boljeg zdravlja. Ustanovili smo da ispitanici mogu namjerno i drastično smanjiti broj svakodnevnih laži, a to je zauzvrat povezano sa značajno boljim zdravljem“, objasnila je Anita Kelly, profesorica psihologije Sveučilišta Notre Dame iz Indiane, ujedno i voditeljica studije.

Njen je tim također ustanovio kako su se i odnosi istinoljubivih osoba s bližnjima poboljšali. Tako su osim boljeg zdravlja uživali i bolje odnose s prijateljima.

Kada ste vi zadnji put slagali?

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od tebe 🙂

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo