Psiha

Psiha

Istina ili mit? Postoji li razlika između muškog i ženskog mozga?

Muški i ženski mozak ne postoji, postoje samo karakteristike koje dijelimo.

Unatoč prihvaćenoj činjenici da postoji muški i ženski mozak s kojom se opisuje ne razumijevanje među dva spola, najnovije istraživanje pokazalo je kako ne postoji razlika između mozga muškaraca i žene. Odnosno, ne postoji kontinuirana razlika kojom se može uvijek točno definirati radi li se o muškom ili ženskom mozgu.

Ovo istraživanje željelo je vidjeti postoji li razlika između udjela bijele i sive tvari u žena i muškaraca. Upravo ovo najnovije istraživanje provedeno pod vodstvom bihevioralne neuroznanstvenice Daphne Joel, sa Sveučilišta u Tel-Avivu, proučavalo je bijelu i sivu tvar na magnetskim rezonancama glava oba spola. Snimke su preuzete od već četiri provedena istraživanja, pa je tijekom istraživanja pregledano 1 400 snimki magnetske rezonancije.

Također, difuzijskim traktografskim metodama snimanja (DTI) proučavana je bijela tvar mozga, odnosno kako se ona širi na druge dijelove mozga i spaja ih.

Iako su pronađene neke karakteristike koje se češće pronalaze u mozgu jednog spola, poput toga da je lijevi hipokamus nešto veći kod muškaraca – postojale su i žene s većim hipokamusom, kao i muškarci čiji je hipokamus bio manji nego kod žena. Zbog preklapanja, istraživači su definirali što označava muški, a što ženski mozak – pa su zatim svaki mozak pregledavali dio po dio.

Rezultati su pokazali da između 23 i 53 posto mozgova imaju mješavinu karakteristika ženskog i muškog mozga, dok tek do 8 posto mozgova je imalo samo muške ili samo ženske karakteristike.

Joel je također naglasila da su dodatno istraživali stereotipne osobine muškaraca i žena, poput toga da muškarci vole igrati igrice, a žene se opuštati u kadi. Rezultati su pokazali da niti ovakva kategorizacija muškaraca i žena nije nemoguća, tek 0.1 % sudionika istraživanja je pokazalo točno muške ili ženske osobine.

Svaki mozak je jedinstven mozaik osobina, od kojih se jedne mogu češće naći kod žena nego kod muškaraca, dok se druge mogu češće naći kod muškaraca nego kod žena, dok treće mogu biti česte i kod muškaraca i kod žena”, istaknuli su znanstvenici istraživanja i nadovezali se, “Naše istraživanje pokazuje da iako postoje spolne i rodne razlike u mozgu, ljudski mozak ne postoji u muškoj i ženskoj verziji.”

Znate li ovih 5 stvari o vašem mozgu, te što ubrzava propadanje mozga?

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo