Psiha

Psiha

Ivana Mišerić: Ljubav mi je na prvom mjestu

Slušajući ju na Anteni Zagreb svaku večer od 18 do 22 sata, steći ćete dojam kako se radi o intrigantnoj mladoj ženi koja ima ono samopuzdanje nesvojstveno za svoje godine. Ponekad će se od srca nasmijati, viknuti, a već u drugom trenu postati sexy zavodnica.

Kolege za nju kažu kako je vrlo radišna, zahtijevni sustav kontroliranja kompjutorskog pulta svladala je brzinom svjetlosti.

Ordinacija vam predstavlja Ivanu Mišerić i kroz prizmu njezinih razmišljanja o muško-ženskim odnosima…

Gdje stavljaš ljubav u svom životu, na koje mjesto?

ivanaBez razmišljanja kažem da je ona na prvom mjestu. Jako sam emotivna po prirodi, tako da me ljudska povezanost u raznim oblicima definira. Onu obiteljsku ljubav uzimam kao bazu otkad me ima, a onu lijepu, strastvenu, između njega i mene, otkrila sam iza dvadesete. Sad otvoreno kažem da me ona fura najjače od svega. Čak i kad ne bi trebalo, srce donosi odluke, razmišlja, priča, a ne samo – voli.

Što tražiš od muškarca? Što on mora imati/biti?

Tražim da taj moj mužjak ima dobre živce, ne samo za mene…da ima dovoljno samopouzdanja, ne previše. Bilo bi dobro da radi nešto u životu, da je duhovit i da izgleda dobro. Bez laganja i glumatanja, molim. Ono što mi je slatko, a želja je većine žena, da se uz patnera osjeća posebno, pa ne bi bilo naodmet da se takav pogodi, uz kojeg ćeš se osjećati najbitnijom na svijetu!

Kakvi su današnji muškarci tvoje generacije? Kad bi ih morala opisati u par kakarkterističnih crta…

Stekla sam dojam da su danas muškarci počeli shvaćati kako se treba vratiti staroj bečkoj školi i da se isplati biti fin, ako ne želiš biti prekrižen, pa se možda umjetno, brzim postupkom, “rađaju” novi, dobri dečki. Iako žene takve genijalce odmah prokuže. Dobro u svemu tome je što su bar počeli shvaćati koje su taktike osvajanja žena, ali ih nisu baš najbolje usvojili. Muškarci moje generacije su sada previše opterećeni svojim izgledom, pomalo ekstremni, ili nemaju viziju ili dopuštaju da karijera živi njih. Nisu inertni, žele se pokazati. Vidim originalnost, čudno, ali mislim da su i vjerni(ji) – ako ih usporedimo s muškarcima malo starije generacije.

Najčešći razlozi zbog kojih si ostavljala ili bi ostavila dečka?

ivanaPobjegla bih odmah iz veze koja nema ljubavi i privlačnosti; ako toga nestane, nema se što tražiti u odnosu. Nedostatak povjerenja ne sluti na dobro, vodi u svađe i rasprave pa mi to djeluje kao početak prekida.

Recept za dobar odnos dvoje mladih ljudi? Uloga seksa u vezi? Koliko je on tebi presudan?

Kad bi bar postojao neki dobar recept koji uvijek pali! Bitno je da se to dvoje mladih ljudi međusobno sluša, da si ne rade stvari koje im ne odgovaraju . Dala bih veliki plus kompromisu koji odnosu radi samo dobro, a iz iskustva mislim da ga ima samo kad postoji obostrano poštovanje. Ljubomoru treba kontrolirati, jer kad uzme maha, ubija svaku vezu i još jedna mala stvar mi se čini posebna za kvalitetu odnosa, a to su slični interesi. Čim ih je više, čovjek se opusti i bude prirodniji. Tome u prilog ide, recimo, seks, zajednički interes, obostrano zadovoljstvo i opuštanje…isti cilj. Pa ako to ne štima, postoji veliki problem. Osobno, u svojoj višegodišnjoj vezi, seks vidim kao strašno bitnu stavku, tu ne bi smjelo ništa zakazati. Najintimniji čin gledam kao dokazivanje privrženosti, ljubavi i privlačnosti, a to su temelji ljubavnog odnosa.

Po tvom mišljenju, zbog čega muškarci i žene ponekad uopće ne govore istim jezikom?

ivanaPonekad? Muškarci i žene stvarno govore različitim jezicima, ali to je samo moje mišljenje. Sigurno postoje velike razlike u neurološkoj konfiguraciji između nas. Imamo drugačiju percepciju stvari i događaja, pa tu često zapne. Još kad uz to uzmemo u obzir raspoloženje… Dovoljno je da jedno bude kontra i vrlo lako dođe do loše komunikacije. Obično kad su dva ista karaktera u odnosu, zna biti napeto, jer nitko ne smiruje situaciju kad dođe do konflikta, pa nije loše kad se spoje dva suprotna temperamenta.

Kad žena treba donijeti odluku o ulasku u brak, o djeci… kad ćeš ti? Kakva su ti razmišljanja o braku?

Onako iz srca, možda zvuči previše romantično, ali isključivo kad osjete da će ljubav prsnuti iz njih, pa da to bude dokaz. Nije da ne znam dame koje su se prenaglile i razmišljale o braku samo kao o svadbi i o tome kako je divno zamisliti svoje lijepo, mlado tijelo u vjenčanici. Ne razumijem ni do dana današnjeg to stanje uma. Moja vizija braka se ne razlikuje bitno od jedne kvalitetne veze. Imam veliki osjećaj odgovornosti, pa bez osiguranog stambenog pitanja i posla, ne bih ni pomišljala na proširenje obitelji. Sada, sa svoje 24 godine nisam spremna za brak i djecu, ali bih jako voljela biti nečiji doživotni partner i majka. Čula sam jednu odličnu rečenicu koja kaže :”Mi trebamo svjedoka za svoj život, zato ulazimo u brak”. Zvuči mi iskreno, osjećam da jednim dijelom idemo u bračnu zajednicu jer ne želimo da nam život ostane nezamijećen.

Irina Čulinović Soldat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo