Izraženo suosjećanje prema životinjama zapisano u genima? Znanstvenici misle da je tako... - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Izraženo suosjećanje prema životinjama zapisano u genima? Znanstvenici misle da je tako…

Osobe kojima je važna dobrobiti životinja i koje prema njima osjećaju veliku samilost dijele jednake varijacije u genskom izražaju oksitocina, zaključili su tako znanstvenici.

Razina oksitocina u tijelu određuje i hoće li osoba biti više društvenjak ili samotnjak, a katkad odlučuje i o tome koliko smo lakovjerni i ovisni, također taj se hormon povezuje s osjećajem ljubavi, povećava povjerenje, smanjuje strah te olakšava povezivanje s drugom osobom.   

Alergijska reakcija na kućnog ljubimca – što učiniti?

U rezultatima nove studije stoji kako je duboko suosjećanje prema životinjama jednostavno upisano u nečiji genetski kod. 

Oni koji pokazuju visok stupanj brige prema drugim vrstama dijele jednake varijacije u genima koji proizvode oksitocin – hormon koji se proizvodi u hipotalamusu i ima ulogu neurotransmitera, poznatijeg kao hormon ljubavi.

Iako se ovaj hormon uvijek povezivao s romantičnim osjećajima, znanstvenici tvrde kako prvi put dokazano da se ova reakcija događa i između ljudi i životinja. 

Stručnjaci sa sveučilišta u Edinburg, Roslin Instituta i Scotland’s Rural Collega, proveli su istraživanje kod 161 volontera, a zamoljeni su da ispune upitnike u kojima će izraziti svoj stav prema životinjama. Kod onih koji su izjavili kako osjećaju empatiju i da im je dobrobit životinja iznimno važna, pokazalo se da posjeduju specifičnu verziju gena koji je povezan s oksitocinom. 

3 razloga zašto ultimativna sreća dolazi od kućnih ljubimaca

Pokazalo se kako žene puno pozitivnije reagiraju na životinje od muškaraca, baš kao i oni čije je rad usko povezan s brigom o životinjama. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo