Psiha

Psiha

Je li zaljubljenost oblik ludila?

Shutterstock

Jeste ikada bili zaljubljeni? Jeste ikada bili zaljubljeni toliko da ste mislili da će vam srce iskočiti dok stojite pored nje/njega? I nije prošao ni dan (sat/minuta) a da ne pomislite na nju/njega? Ako vam je ovo poznato, niste jedini. I posve ste normalni. Iako možda ne izgledate tako.

Iz vlastitog iskustva mogu reći da je zaljubljenost i najbolji i najgori osjećaj, osjećaj zbog kojega smo spremni napraviti stvari s kojima se naš racio nikada ne bi složio. I iako smo svjesni da činimo stvari koje nemaju smisla ili da smo se možda zaljubili u nekoga u koga ne bismo trebali, ne možemo si pomoći. Osjećaj je tu. I sve popratne pojave vezane uz njega.

Aktivnosti određenih područja mozga su smanjene kada smo zaljubljeni

Stari Grci nisu bili tako daleko od istine kada su zaljubljenost prozvali oblikom ludila. Naime, fiziološki gledano kada smo zaljubljeni (onako ludo, duboko, iskreno) aktivirana su ista područja mozga koja su aktivna i kada smo pod utjecajem droga (opijata, kokaina). Tako da nije neobično da u prisusttvu dotične osobe osjećamo nedostatak zraka, euforiju, intenzivne osjećaje… Super, zar ne?

Nažalost, pokazalo se da postoje i područja mozga čija je aktivnost smanjena kada smo zaljubljeni.

S obzirom da u trenucima zaljubljenosti ne vidimo mane, da smo skloni promatrati voljenu osobu kroz “roza naočale“, krivnju možemo prebaciti na dio mozga odgovornog za kritičko mišljenje. Drugim riječima, ako našeg odabranika/icu doživljavamo najsavršenijim bićem na kugli Zemaljskoj, postoji velika vjerojatnost da smo je ipak možda malo precijenili (oni ludi zaljubljeni koji čitaju ovaj tekst će sada gorljivo tvrditi kako ovo nije istina). Pretpostavljam da vam je sada jasno što znači smanjena aktivnost kritičkog mišljenja

Kada je ljubavna veza osuđena na propast?

Može li zaljubljenost potrajati cijeli život

Nedavno sam komentirala s prijateljicom kako je taj osjećaj zaljubljenosti divan i kako bi bilo idealno kada bi mogao potrajati cijeli život (s istom osobom, je li). Međutim, ona me gledala u čudu i s potpunim nerazumijevanjem. Iz njezine perspektive, biti vječno na roller coaster-u emocija gdje u jednoj minuti možeš biti na vrhuncu sreće a u drugoj na samom dnu ovisno o odnosu s osobom u koju smo zaljubljeni je preveliki stres koji nije vrijedan tih intenzivnih trenutaka sreće/euforije. Djelomično sam se složila, ali opet – ja volim taj roller coaster.

Biti vječno na roller coasteru ipak nije moguće

U jednom trenutku svi skidamo „roza naočale“ i vidimo osobu u koju smo zaljubljeni takvom kakva ona zaista jest – sa svim njezinim vrlinama i manama. Vidimo da naš partner ima premršave noge ili pivski trbuščić, vidimo da naša partnerica ujutro ne izgleda kao da je sišla s modne piste (osim ako se uvijek ne ustane prije vas pa se potrudi da izgleda – ali jednom ćete sigurno ustati prije nje). To je ujedno i prijelomni trenutak u kojemu donosimo svjesnu odluku – ostajemo ili ne ostajemo u vezi s tim istim partnerom. Ukoliko shvatimo da ta osoba posjeduje niz kvaliteta zbog kojih je i dalje želimo u svom životu, tada prihvaćamo i njezine mane i razvija se dublji odnos. U tom odnosu nema velikih oscilacija u intenzitetu naših emocija, no razvija se intimnost i duboka povezanost s voljenom osobom.

Ponekada kada se odljubimo shvatimo da su razlike između nas prevelike i da ta osoba nema one osobine koje želimo da naš partner ima. Onda se aktivira onaj kritični dio našeg mozga koji odjednom sve jasno vidi.

I kada se to dogodi najčešće nam nije jasno kako sve to nismo ranije vidjeli. Zapravo, nismo niti mogli ranije vidjeti budući da je u trenucima zaljubljenosti naš dio mozga zadužen za to da primjeti nedostatke druge osobe bio na godišnjem odmoru. A nažalost (ili sreću) on ne može vječno biti na godišnjem odmoru.

Kako ne možemo birati u koga ćemo se zaljubiti, kada i gdje, vjerujem da je najbolje prepustiti se i prihvaćati stvari kako nam dolaze. Ili kako bi rekao Murphy: „U ljubavi treba tri puta duboko udahnuti i tri puta dobro promisliti, pa tek tada učiniti glupost koju smo od početka namjeravali učiniti.” Sve se događa s razlogom, zar ne?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo