Jednostavni savjeti zbog kojih ćete odustati od rastave braka - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Jednostavni savjeti zbog kojih ćete odustati od rastave braka

Kako vas automobil ne bi ostavio negdje na cesti sigurno redovito odlazite na servis. Koliko košta najbolja hrana za ljubimca nije važno, kupit ćete je kako bi zaštitili njegovo zdravlje. Sav taj trud će se na kraju i isplatiti, a isto vrijedi i za brak.

Voditi brigu o vezi je, možemo reći, odlučujući faktor njezina opstanka – morate ulagati kako biste nešto i sami dobili.

Iako ne postoji sigurna metoda kako sačuvati brak, postoje načini kako umanjiti šanse da se on ne prekine – počevši od održavanja emotivnog zdravlja veze, tvrdi dr. Zentman sa sveučilišta u New Yorku.

Ako se želite rastati jer jednostavno niste sretni u braku, nemojte! Studije ukazuju na to da ćete biti puno sretniji ako se potrudite riješiti probleme. Zapamtite, trava je uvijek zelenija ako je zalijevate.

Otprilike 80 posto parova koji su odlučili pokušati spasiti brak, na njima odgovarajući način, ostali su zajedno te izjavili kako su puno sretniji nego prije. Od rastavljenih je samo 19 posto potvrdilo da su sad sretniji.

Budite vjerni

Stavite supružnika na prvo mjesto svih odnosa koje imate. Volite bezuvjetno i svim srce. Ovo možda zvuči kao stara i lako ostvariva priča, ali vježbanje vjernosti zahtjeva stalni angažman.

Okružite se jakim vezama

Kada se parovi oko vas razdvoje ili se razvedu, često ostavljaju dojam kako to i nije strašna stvar i kako je to normalno te služe kao primjer. Okružite se zato parovima koji uživaju u braku i zajedništvu te od njih učite kako se određeni problemi rješavaju.

Kada razvod roditelja najviše utječe na nas?

Potražite pomoć

Pozovete li nekoga u pomoć ako vam auto stane na cesti? Zašto to isto ne činite i za vaš brak? Savjetovanje može puno pomoći i u vidu prevencije, ne samo kada vatara već gori. Ako niste u mogućnosti odabrati terapiju jedan na jedan, pridružite se nekoj grupi podrške gdje ćete moći izreći svoje osjećaje bez srama te dobiti instrukcije ili ohrabrenje kako se sa svime nositi. Na kraju, čovjek je društveno biće i nije potrebno da rješava probleme u izolaciji.

Brinite o financijama

Novac je najčešći uzrok bračnih trzavica pa pazite na taj aspekt braka.

Koliko dugo patimo nakon razvoda?

Budite otvorena knjiga – o svemu razgovarajte

Odvojite vremena za razgovor o svojim emocijama, budite iskreni jedan prema drugome. Doista slušajte jedan drugog, nemojte prekidati jedan drugoga, otvorite svoju dušu. Nakon nekoliko ozbiljnih razgovora, vjerujemo da ćete znati što treba učiniti. Naravno, sve što kažete jedan drugom morate potkrijepiti i djelima, jer će inače sve ostati na praznim riječima.

Sanjajte u paru

Stara poslovica kaže “Bez vizije će nestati i ljudi”. Pokušajte dijeliti svoje misli, želje i snove s partnerom. Slušajte. Ako zajedno maštate o budućnosti među vama će se stvoriti jaka poveznica.

Oproštaj i istina

Nemojte upirati prste i kriviti sve oko sebe zato što vam se brak raspada,  posebno ne svojeg partnera, jer uzrečica “pas se sam ne grize” vrijedi i za vaš brak, iako sigurno da postoje situacije kada je jedna strana više kriva nego druga. Krivljenje primjerice partnerove rodbine, također može uzrokovati velike probleme, što će vas i partnera još više razdvojiti, jer će se on osjećati povrijeđeno i ozlojeđeno. Ako partneru nešto zamjerate, recite na glas i zaboravite ukoliko želite spasiti vezu. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo