Psiha

Psiha

Jeste li dovoljno sa svojim djetetom?

Živimo u brzom vremenu, pod velikim smo stresom, muče nas napetost i nemir. Poslodavci traže svoje – puno u malo vremena. A nakon napornog dana trebalo bi otići u kupovinu, nešto i skuhati, oprati suđe…

Zaista, puno toga u jednom danu, a ukoliko to ne obavimo sami, teško da će netko to učiniti za nas (osim ako niste jedan od sretnika koji si mogu priuštiti tetu spremačicu).

U tom ispunjenom cijelodnevnom rasporedu bilo bi poželjno naći malo vremena za ono najdragocjenije što imamo, a to su naša djeca. Stručnjaci savjetuju da nije bitno koliko vremena provodimo s našim djetetom, već da to vrijeme koje mu dajemo bude kvalitetno ispunjeno. Jedna od najvećih zabluda roditelja je da ako kuhaju ručak ili gledaju film u prostoriji u kojoj je dijete, da su taj dan ispunili svoju roditeljsku dužnost. Djetetu dnevno trebamo dati barem pola sata svog vremena i ono će biti zadovoljno, ispunjeno i sretno. Donosimo vam nekoliko savjeta kako to uistinu i ostvariti.

Vrijeme provedeno u razgovoru

ObiteljRazgovarajte s djecom o vašem radnom danu, što ste vi danas lijepo doživjeli, što vas je naljutilo, zašto ste sretni, jednostavno im recite onoliko koliko mislite da bi trebali znati. Tako ćete i njih naučiti kako izražavati svoje osjećaje, dijeliti doživljaje, uživati u razgovoru, a kada čuju vas, i oni će imati potrebu ispričati nešto o sebi. Djeca, baš kao i odrasli ne vole propitivanja, prodike, učestale savjete. Izuzetno je bitno da razgovor koji vodite s djetetom nije napet i da svatko svakomu može reći što misli i osjeća.

Vrijeme provedeno u kuhanju ručka ili večere
Zamolite dijete da vam pomogne u kuhinji kod pripreme jela ili pranja, brisanja suđa, ovisno o dobi vašeg djeteta, prilagodite mu poslove. Osim što je ovo izuzetna prilika i za razgovor, možete to vrijeme provesti uz slušanje vaše ili djetetove omiljene glazbe. Tako će i vama vrijeme provedeno u kuhinji biti zanimljivije, a i djeci ćete stvarati radne navike potrebne za život.

Vrijeme provedeno u planiranju i obavljanju kupovine
Uključite vaše dijete u kreiranje popisa za kupovinu. Ukoliko zamolite dijete da ono piše, to će biti izuzetna prilika za vježbu pisanja (pogotovo ako se radi o prvašiću). Zajedno obavite kupovinu, a poslije jednostavno otiđite s njime u park, na sladoled, šetnju… Ne mora dugo trajati, a dijete će vam biti zahvalno.

Vrijeme provedeno u čitanju

ČitanjePrilagodite priče uzrastu svog djeteta. Nakon što pročitate ono što ste predvidjeli, razgovarajte o pročitanom, što im se svidjelo, a što ne. Također i vi njima recite svoje mišljenje. Ovime ćete kod djeteta povisiti razinu koncentracije, razvijati govor, potaknuti emocije, ali i učiti svoje dijete kulturi čitanja.

Vrijeme provedeno uz društvene igre i sport
Ove aktivnosti najbolje je ostaviti za vikend kada su djeca i roditelji u većini slučajeva kod kuće. Tako djecu učimo toleranciji, strategiji, gubitku, ali i razvijanju pažnje i vlastitog mišljenja. Isto tako, igrati se možete bilo kada i bilo gdje, u automobilu ili čekaonici, jednostavno uključite maštu i zajednički otkrivajte neke nove igrice pogađanja, nabrajanja i sl. (npr. što sve može biti plavo?).

Nadalje, potaknite svoje dijete na sport vašim osobnim primjerom, igrajte s njim nogomet, badminton, rolajte se, trčite… Osim što je dobar za podizanje raspoloženja, sport je jako važan za zdrav razvoj vašeg djeteta.

Najbitnije od svega je da ispunjavate obećanja dana svom djetetu. Ukoliko za odgodu postoji valjan razlog, to mu i objasnite. Zajedničko druženje prebacite za neko drugo vrijeme i drugi dan kako se ne bi osjetilo prevarenim.

Ne zaboravite da dijete točno zna kako i koliko ste mu se posvetili. Provedenim vremenom sa svojim djetetom stvaramo odnos pun ljubavi, povjerenja i povezanosti. Osmijeh na licu vašeg mališana trebao bi vam značiti više od činjenice da je auto opran ili veš ispeglan. I zato sada, nakon što ste pročitali ovaj članak zagrlite svoje dijete i ne zaboravite mu reći koliko ga neizmjerno volite.

Ivana Grbavac

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo