Psiha

Psiha

Jesu li uopće mogući blagdani bez stresa?

Odgovor na pitanje kako možemo dočekati blagdane bez stresa potražili smo u razgovoru s dr. sc. Kristinom Brkić, profesionalnom organizatoricom.

Najljepše je doba godine. Veselimo se druženju s obitelji i prijateljima, ukrašavamo svoje domove, pripremamo se za vrijeme Došašća, pečemo božićne kolače, smišljamo što ćemo kome pokloniti… No, vrlo lako se ugodne misli pretvore u pritisak, a bojazan kako ništa nećemo stići, ništa nećemo pripremiti i kako ćemo produbiti minus na tekućem računu kroji stres naš svagdašnji. Jesu li uopće mogući božićni blagdani bez stresa?

Odgovor na ovo pitanje smo potražili u razgovoru s dr. sc. Kristinom Brkić, profesionalnom organizatoricom.

dr. sc Kristina Brkić

“Stres tijekom blagdana trebao bi biti iznimka, a ne pravilo. Nažalost, stvarnost je drugačija. Mnogi se iz godine u godinu muče s tim blagdanom – pri zatvaranju trgovina na Badnjak još stoje u redovima za blagajnom, a u siječnju im je okrutan podsjetnik na kraj prošle godine dubok minus na tekućem računu i zastrašujući iznos na izvatku kreditne kartice. S druge strane, dobra organizacija za Božić štedi vrijeme, energiju i novac. Sve počinje dobrim planom. Svatko treba odrediti koji mu je proračun na raspolaganju za pripremu blagdana i podijeliti troškovnik na glavne stavke: darove, čestitke, ukrase te hranu i piće”, savjetovala je Kristina Brkić, koja se organizaciji posvetila prije nekoliko godina nakon što je kao medicinski biokemičar godinama vodila istraživački laboratorij. Nova karijera za koju se školovala u New Yorku predstavlja joj poseban izazov. Naglašava da organiziranje nije tajanstveni talent, nego vještina koja se može naučiti, a kako steći tu vještinu, podučava građane putem seminara, predavanja, radionica i individualnog savjetovanja.

Kako i kada odabrati darove?

“Prvo trebamo definirati koliko novca imamo za tu stavku i napraviti popis darova, tj. osoba kojima želimo nešto darovati. S tog popisa najčešće možemo prekrižiti deset posto ljudi. U potrazi za originalnim darovima po povoljnoj cijeni treba zaviriti u internetske trgovine, sajmove i humanitarne akcije. Nekome možemo darovati i poklon-bon trgovine sa svakodnevnim potrepštinama, a lijep dar bit će i nešto što napravimo vlastitim rukama, poput ukrasa ili kolačića.

Za nenadane goste dobro je u kući imati koji dar viška – čokoladu ili mirisnu svijeću. Ako se odlučujete štedjeti na darovima, tri su mogućnosti: definiranje iznosa ‘po glavi’, kupnja darova samo djeci ili organizacija ‘skrivenog Djeda Mraza’, pri čemu svatko kupuje dar jednome od članova obitelji. Kako bi pri kupnji darova bilo što manje pogrešaka, poželjno je napraviti tablicu u koju ćete upisivati što kome kupujete za koju prigodu, a neki će voditi i bilješke o onome što primaju”, savjetovala je dr. sc. Kristina Brkić.

Kako se držati budžeta “kao pijan plota”?

Za mnoge je problem pridržavati se budžeta i ne potrošiti ni kune više. Najbolji saveznici u ostvarivanju tog plana su popisi, olovka, kalkulator i jaka volja. Nije lako ispoštovati sve što si na početku zacrtamo, ali trud se zaista isplati. Nakon godina Božića provedenih u histeriji doživjeti posve drugačiji Božić je neprocjenjivo.

Priprema blagdanskog stola bez stresa i histerije moguća je misija,
tvrdi dr. sc. Brkić: “Kolače koji mogu dulje stajati možete početi peći
već dva-tri tjedna pred Božić. Pravi je to trenutak i za kreiranje
blagdanskog jelovnika i popis potrebnih namirnica kako se u trgovini ne
bi prekoračio zadani budžet. Ako vam na blagdanski objed dolazi šira
obitelj ili prijatelji, ne ustručavajte se podijeliti obveze
svatko će s užitkom donijeti nešto za zajednički blagdanski stol. Netko
je vješt u aranžiranju predjela, a netko u izradi salata ili deserta”.

Najbolji božićni kolači

Ako treba podvući crtu i istaknuti najbitnije kako bismo zadržali “živu glavu” i blagdane dočekali opušteno i u dobrom raspoloženju, to je planiranje, ističe Brkić.

“Pred sebe trebamo stavljati ostvarive ciljeve te realan vremenski i financijski okvir. Zato je dobro stvarati popise, a na prvom je mjestu tu popis zadataka – od najvažnijih koje moramo ostvariti, do onih najmanje bitnih. Advent je jedinstveno doba godine i u njemu zaista trebamo uživati. Mnogo je vrjednije s djecom obići žive jaslice ili doživjeti božićnu bajku obitelji Salaj nego gubiti sate u prevelikim gužvama po trgovačkim centrima. Na taj način i najmlađe učimo pravim vrijednostima. Dok mi pospremamo kuću, oni mogu napraviti malu inventuru svojih igračaka i one kojima se više ne koriste darovati potrebitoj djeci”, zaključila je profesionalna organizatorica Kristina Brkić.

Karmen Pužar
Foto: Igor Kralj/PIXSELL, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo