Psiha

Psiha

Kako pobijediti blagdansku depresiju?

Okićeni grad, šarenilo boja, sve poziva na veselje, a i s televizora vas stalno “opominju” kako bi trebali biti nasmiješeni, zaljubljeni i veseli. A vama se ne da?

Ne možete se na silu usrećiti, dapače, zbog prisilnog veselja padate u depresiju. Ipak, evo nekoliko savjeta kako biste na novogodišnje “3, 2, 1” zaobišli depresivne osjećaje.

1. Usporite

Nakon trčanja za poklonima, čestitarenja, kuhanja, pečenja i ostalih blagdanskih aktivnosti, normalno je da se osjećate iscrpljeno i prvo što vam pada na pamet je – zatvoriti se u sobu i prekriti pokrivačem preko glave. Kako se to ipak ne bi dogodilo – usporite! Radite stvari kako vam dođu, posjetite samo najbliže vam ljude, a za kupnju poklona izdvojite samo jedno popodne.

k2. Bit blagdana

Iako blagdane zamišljamo kao puno hrane i okićen bor, možda bi bilo dobro prisjetiti se biti blagdana. Iako možda zvuči kao klišej, bit je u pomaganju i ako učinite dobro djelo za Božić bolje ćete se osjećati. Također, oprostite ljudima kojima ste trebali jer i na taj način će vam pasti jedan kamen sa srca i bit ćete sretniji.

3. Osjećajte

Ako se u jednom trenutku osjećate tužno, dopustite si tugovati. Gušenje osjećaja dovest će samo do većeg problema i u konačnici do blagdanske depresije. Zato plačite, makar u tom trenutku pekli kolače ili kitili bor. Suze će se osušiti, a sreća će doći.

4. Novci

Iako se blagdani vrte oko stanja duha, s vremenom se više toga počelo vrtjeti oko stanja bankovnog računa. Što veći bor i što više poklona, tim je vaše slavlje i sreća? Upravo suprotno, nepotrebno trošenje novaca također može dovesti do tuge jer negdje u prikrajku mozga će vam tinjati misao o tom kako ste previše potrošili. Zato racionalno trošite jer blagdani su ljubav, a ne raskoš.

5. Dobri ljudi

Okružite se osobama koji vas opuštaju i vesele. Uživajte s dobrim ljudima u blagdanskom veselju, a one koji vas znaju izbaciti iz takta ipak zaobiđite i ostavite ih za avanture i borbe u sljedećoj godini.

 
Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo