Psiha

Psiha

Kako se isključiti i na godišnjem zaboraviti na posao?

Povratak s godišnjeg odmora ne bi smio biti stresan. Stoga je važno dobro se unaprijed pripremiti i kvalitetno organizirati za vrijeme odsutnosti. Također, važno je unaprijed pobrinuti se o atmosferi u koju se nakon godišnjeg odmora trebamo vratiti.

Godišnji odmor najvažniji je dio godine kada se mijenjaju prioriteti, pa bismo u najvažnije priloritete trebali postaviti sve one aktivnosti koje opuštaju i „pune naše baterije“, dok bi poslovne obaveze za to vrijeme trebale ostati za nama.

S obzirom na to da živimo u vremenu kada nije moguće potpuno se isključiti iz poslvonih zbivanja, nužan je fleksibilniji pristup organizaciji našeg slobodnog vremena. U doba suvremene tehologije teško je apsolutno prekinuti svaku vezu s poslovnim zbivanjima.

Povratak s godišnjeg odmora ne bi smio biti stresan. Stoga je važno dobro se unaprijed pripremiti i kvalitetno organizirati za vrijeme odsutnosti. Također, važno je unaprijed pobrinuti se o atmosferi u koju se nakon godišnjeg odmora trebamo vratiti.

Vrsta posla, stupanj odgovornosti i mogućnosti organiziranja zamjene određuju trebate li uopće (i koliko) biti dostupni na godišnjem odmoru.

Ako vaše radne zadatke možete jednostavno delegirati kolegi, tada je potrebno pravilno i pravovremeno organizirati pripreme:

  • Napišite popis vaših radnih zadataka
  • Napravite uredan i pregledan raspored
  • Posložite i označite potrebnu dokumentaciju te ju odložite na dostupnom mjestu
  • Pojednostavnite procese za vrijeme vaše odsutnosti
  • Obavijestite svoje važne klijente u kojem vremenu ćete koristiti godišnji odmor te navedite ime osobe koja će vas mijenjati. Neposredno prije odlaska na godišnji možete aktivirati opciju automatskog odgovora na mailove, u kojoj također navodite vrijeme vašeg odsutstva i osobu koja vas mijenja.
  • Dogovorite se s kolegom/icom koji vas mijenja oko mogućih hitnih situacija, kada će vas trebati.

Vjerojatno takvih situacija neće biti puno ili ih će ih kolega/ica uspješno riješiti. No, tada ćete i vi i vaša zamjena biti mirniji. Također, kada vi budete mijenjali suradnika koji ide na godišnji, voljeli biste imati tu opciju.

Taj osjećaj da nismo usamljeni ulijeva samopouzdanje i zadatak više ne izgleda toliko zahtjevan. Vaš kolega će se sasvim sigurno snaći sam.

Što je s onim ljudima koji nemaju mogućnost organizirati zamjenu?

Ako ste poduzetnik, direktor ili član uprave poduzeća potrebno je daleko više fleksibilnosti. Koliko je to, ovisit će od situacije do situacije. Osobe na ovakvim pozicijama ionako se vrlo rijetko „isljučuju“ iz poslovnih razmišljanja, pa im je sasvim prirodno ostati potpuno dostupni. Svejedno, to je vaše slobodno vrijeme i potrebno je odrediti granice. Recimo, možete provjeravati propuštene pozive tri puta na dan te odgovoriti na one koje procjenjujete hitnima ili bitnima. E-mailove pregledati jednom dnevno, odgovoriti sažeto.

Ako je iskrsnuo zaista ozbiljan problem, tada je od ključne važnosti biti u stanju napraviti brzu procjenu: je li moguće organizirati rješavanje zahtjeva uz pomoć pouzdane osobe na terenu, a da ne prekidate godišnji odmor? Ili procjenjujete da ćete to najbolje učinite sami?

Vaša poslovna uloga vrlo je kompleksna, a vi sami određujete svoja pravila. Najčešće je to sjajno, ali ima trenutaka kada biste tu ulogu prepustili drugome. To su trenuci kada se želite osloboditi tereta odgovornosti i zasluženo uživati u svome slobodnom vremenu. To je vrijeme kada brinete o svom fizičkom i psihičkom zdravlju.

Napetost, isčekivanje i nervoza ne idu u prilog vašem zdravlju. Zbog toga je dobro imati više rezervnih opcija i u slučaju potrebe znati odabrati onu optimalnu. To može biti nastavak godišnjeg odmora u slučaju krize ako možete ostati opušteni. Može to biti privremeni povratak na posao, sanacija problema, te daljnji nastavak godišnjeg odmora. A može biti i potpuna promjena plana.

Mnoge su mogućnosti, bitno je da vaš odabir bude u skladu s vama!

Autorica teksta: Željka Novak, HR konzultant i motivacijski trener, Balans energije – Centar za razvoj ljudskih potencijala

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo