Psiha

Psiha

Kako se odmoriti na obiteljskom ljetovanju? 4 savjeta kako vas odmor ne bi umorio

Zvuče li vam obiteljsko ljetovanje i odmor kao oksimoron? Žudite li za pravim odmorom nakon obiteljskog ljetovanja? Mislite li da tu nema pomoći?

Ako ste na sva tri pitanja odgovorili potvrdno, možda bi vam dobro došle jednostavne strategije kako ipak odmoriti i uživati u godišnjem odmoru čak i ako vas čeka obiteljsko ljetovanje.

Izazovan godišnji odmor

Zaista nije mit da ljetovanje s obitelji ponekad može biti prilično zahtjevno i umarajuće. Ljetujete li samo s partnerom i djecom, može vam se činiti da pola stana selite na tih nekoliko dana. No bez obzira na tih pola stana koji ste preselili, nekako se uvijek dogodi da je nešto važno ostalo kod kuće. S druge strane, tri četvrtine onoga što ste ponijeli uopće niste koristili. I tako se ovaj scenarij ponavlja iz godine u godinu i svaki put vas izbaci iz takta. Ako vam je ovo poznato – ne brinite, niste jedini. Događa se i drugima.

Nadalje, dok u svakodnevici ipak niste cijeli dan sa svojim najmilijima, na ljetovanju se situacija mijenja. Od kad otvorite oči pa sve do kad ih opet zatvorite, vaši najdraži su tu. I iako su vam dragi, osjećate se baš kao kada bi svaki dan za svaki obrok jeli istu hranu. Možda tu hranu zaista volite, ali nakon drugog dana već vam je dosta. Slično se događa i s našim voljenima – dragi su vam i volite provoditi vrijeme s njima, no treba vam deset minuta mira i vremena gdje se možete praviti da ste na ljetovanje došli sami. I opet ponavljam – ako se ovo dogodilo vama, budite uvjereni da se događa i drugima.

Što je vaša obitelj brojnija, brojniji su i razni zahtjevi oko najobičnijih stvari: što ćete jesti, na koju plažu ćete ići, koja mjesta obići… Ovom popisu nema kraja. A ponekad ni željama vaših najmilijih. U toj situaciji može se dogoditi da vaše želje i planovi nekako završe na dnu liste i da do kraja godišnjeg odmora ne dođu na red. Jedino s čim se vraćate nazad u svakodnevicu može biti frustracija zbog toga što se ništa nije odvilo onako kako ste vi zamislili.

U dva do tri tjedna godišnjeg odmora ne možete se odmoriti kako treba. Evo i zašto

Ako ljetujete s proširenom obitelji, tu zapravo možete sve navedene stavke koje vas potencijalno umaraju višestruko pomnožiti. Ajde, partnera ste sami birali pa postoji vjerojatnost da ćete se ipak koliko toliko slagati oko nekih izbora, ali roditelje, braću, bratiće, sestrične, ujake, ujne, stričeve i strine niste pa su šanse za određena neslaganja velika. Kako izaći na kraj sa svim tim i vratiti se kući odmoran?

Na odmoru se ništa ne mora

Rekla bih da najviše nezadovoljstva i umora dolazi iz vlastitih (pre)visokih očekivanja oko toga kako bi vaše ljetovanje trebalo izgledati. Ako si svih sedam dana odmora predbacujete što ste ponijeli previše xy stavki koje uopće niste koristili, a niste ponijeli nešto što vam je bilo važno – tada ste na dobrom putu da svoj odmor odvedete ravno u propast. O.K. je krivo procijeniti – preživjet ćete sedam dana bez te važne stvarčice.

U konačnici, vjerojatno ne ljetujete negdje usred šume gdje nema apsolutno ničega. To su samo stvari.

Očekivanja vezano uz to da vaš odmor mora biti idiličan – od vremenske prognoze, smještaja, odnosa… prilično su irealna. Ljudi mogu biti loše volje na odmoru, vrijeme se mijenja, a za smještaj nemate kristalnu kuglu i ne možete znati odgovaraju li slike realnosti. Lakše je odbaciti irealna očekivanja nego očekivati da će se vaša slika idile ostvariti.

Nadalje, u svakodnevici imate tempo u kojem se određene stvari moraju odraditi (nemate baš puno opcija oko toga morate li na posao ili ne). Ali, na godišnjem odmoru ništa ne morate. Pa čak ni otići na plažu ako ne želite ili vam se ne da. A čak ne morate godišnji ni provesti na moru. Pretpostavka da nešto moramo samo nas dodatno opterećuje.

Neovisno o tome gdje i s kim provoditi godišnji odmor, sjetite se da samo o vama ovisi kako će vam biti – ponekad ne možemo utjecati na neke situacije, ali možemo utjecati na to kako ćemo gledati na njih. Ako dobijete limune umjesto sočnih i slasnih jagoda, napravite limunadu i nazdravite u hladu s dragim osobama.

Što je vaša obitelj brojnija, brojniji su i zahtjevi… Može se dogoditi da vaše želje završe na dnu liste i da do kraja odmora ne dođu na red, pa što napraviti?

Kako se odmoriti na obiteljskom ljetovanju?

1. SMANJITE OČEKIVANJE – I OD SEBE I OD DRUGIH

Sjetite se da vam je glavni cilj odmoriti se, a ne živcirati se zbog irelevantnih stvari. Ako su vaša očekivanja jako visoka, postoji velika vjerojatnost da će vas sve razočarati – od ponude u mjestu, plaža, ponašanja vaših najbližih itd. Stvari ne moraju biti savršene da biste uživali.

2. FOKUSIRAJTE SE NA LIJEPE STVARI TIJEKOM ODMORA

Činjenica je da puno slobodnog vremena ostavlja dovoljno prostora da počnemo uočavati i najmanje sitnice koje nam smetaju. Naime, brojni istraživači dokazali su da je naš mozak programiran tako da detektira svaki negativni podražaj oko nas. Stalno je u potrazi za mogućim prijetnjama, a kada na neku naiđe, mozak postaje njome opsjednut. Stoga se često događa da gubimo stvarnu percepciju našeg okruženja, koje je u biti prepuno pozitivnih stvari. Iako je zadatak ovog mehanizma da nas štiti (što je vjerojatno i razlog zašto je čovjek opstao), pretpostavka je da nam u mnogim situacijama ide na štetu. No, naša okolina doista je puna pozitivnih stvari i jedino što trebamo učiniti je početi uočavati ih. Možda će nam to u početku biti teže (jer mozak vodi svoju politiku), no kroz vježbu i ponavljanje čak i njemu možemo doskočiti. Miris mora, zalazak sunca, osmijeh drage nam osobe, fini ručak… To su stvari koje često izignoriramo i vrijeme je da im počnemo davati na važnosti.

3. UZMITE VRIJEME ZA SEBE

Možda na godišnji odmor idete s cijelim obiteljskim plemenom, no nađite u svakom danu bar pola sata vremena koje ćete posvetiti samo sebi. Hoće li to biti jutarnje plivanje gdje ćete sami otići na plažu, prva jutarnja kava u kafiću, čitanje knjige u borovoj šumi… Pola sata dnevno zaista nije puno ni neostvarivo, a čini veliku razliku za vas. Iako ljetujete s obitelji, to ne znači da vam ne treba vrijeme samo za vas. Vrijeme koje odvojite samo za sebe pomoći će vam da zaista nahranite svoj um i tijelo aktivnostima koje će vam pružiti osjećaj pravog odmora.

4. FLEKSIBILNOST JE KLJUČNA

Iako sada možda okrećete očima na spomen fleksibilnosti, ona ne znači apsolutno prilagođavanje tuđim željama. Fleksibilnost znači da u nekim stvarima koje su nam važne ostajemo rigidni, a u nekima koje su nam manje bitne popuštamo. Primjerice, možda vam je izuzetno važno da svaki dan imate jedan kuhani obrok i tu ćete biti rigidni čak i tijekom odmora. No, možda vam je na ljetovanju manje važno hoće li taj kuhani obrok biti za ručak ili večeru, hoće li biti u restoranu ili apartmanu i tu ste skloni popustiti i prilagoditi se drugima. Ako pak primijetite da imate previše toga što vam je jako jako važno – vratite se na prvu stavku.

Nikako da se pokrenete? Ovih 6 koraka pomoći će vam da postanete produktivniji

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo