Kako se oraspoložiti?

zena, razmisljanje, prozor, sjeta, tuga, dilema

Svatko od nas katkada zapadne u razdoblje i kojem se sve čini teškim, kada nema nikoga na vidiku za razgovor, a raspoloženje nikada nije bilo gore.

Nemojte čekati da se netko vama obrati i pokuša vas oraspoložiti – na kraju, potištenost je u vašoj glavi, što je jedino mjesto na kojem biste trebali tražiti rješenje!

Prvo što biste trebali napraviti jest potruditi se i družiti s drugim osobama i razmišljati pozitivno. Naravno, ovo je teško, pogotovo kada vam tište problemi – sve što želimo napraviti kada se sjećamo depresivno je zaključati se sami doma i ne proviriti glavu van. Prisilite se  i pozovite prijateljicu na kavu, makar kod sebe doma, ako se ne želite izvući van iz stana.

Šanse su da će vam se raspoloženje poboljšati, a razgovor ne mora uvijek ići u smjeru vaših problema. Pustite drugu stranu neka priča o svojim dogodovštinama, možda vam one zaokupe misli.

Nalazak s pozitivnim i vedrim osobama može biti vrlo koristan i pomoći vam podići raspoloženje. Cilj je započeti društvenu interakciju i dopustiti drugima da malo svoje pozitivne energije prenesu na vas. Nazovite prijatelja sa psom i ponudite se izvesti ga u šetnju – životinje su pravi raspršivači stresa, snižavaju tlak i pune nas endorfinima – hormonima sreće.

Umjesto razmišljanja o mračnim stvarima i problemima koji vas muče, na njih stavite veto ako već ne možete naći pravo rješenje. Probajte uvidjeti svjetlu stranu svog života: mi smo rezultat svojih misli!

Učinite nešto samo za sebe. Ovo je vrijeme kada biste trebali objeručke prigrliti sebičnost i odlučiti se za nešto što ste odgađali ili za što niste imali hrabrosti. Možda je to vikend u nekom drugom gradu, dan u wellness centru, masaža, nova frizura, komadić nakita ili tečaj plesa na koji ste uvijek htjeli ići. Poanta ovog koraka je da se malo razmazite i sebe stavite na prvo mjesto.

Nakon što ste se pobrinuli za sebe, razveselite druge: učinite nešto dobro za druge osobe. Zašto ne biste poklonili nešto bliskom prijatelju ili ispekli kolače kolegama na poslu? Ako ne želite trošiti novac, možete sami izraditi dekorativni predmet ili nakit koji bi mogao razveseliti onoga koje je namijenjen, a samim time će osmijeh prijeći i na vaše lice. Sreća je zarazna!

Ako imate višak vremena, volontirajte, to može biti još jedan oblik darivanja. Obično možemo vidjeti samo svoje probleme, koji nam se čine katastrofalno velikima, značajnima i posebnima. Kada se suočimo s tuđim poteškoćama, lakše je shvatiti sve dobrobiti koje su u našem životu. Tada se problemi koji nas muče mogu činiti relativnima i malenima.

Provedite veliko čišćenje i organizirajte stvari koje vam trebaju na novi način, a predmete koje više ne koristite darujte u Caritas. Budite nemilosrdni: što god niste obukli u posljednje dvije godine niti nećete obući. Konstruktivnim radom ćete pridonijeti poboljšanju svog mentalnog stanja, a pospremanje će vam zaokupiti misli. Kada vidite krajnji rezultat, možda ćete se konačno nasmiješiti!

U pravilu su izvori lošeg raspoloženja stvari koje su nam se dogodile u prošlosti. Bitno je koncentrirati se na sadašnjost jer jedino na nju možete utjecati. Vaša budućnost će biti rezultat svega što radite u sadašnjosti.

K.H.

 Prati nas na Viber Public Chatu!