Klinci vole zeleno - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Klinci vole zeleno

Odgoj djece dovoljno je težak i bez razmišljanja o utjecaju naših odluka na okoliš. Ipak, kako biste djeci osigurali zdraviji život, važno je naučiti ih osnovnim eko pravilima.

Ako niste sigurni kojim putem krenuti, pročitajte naše smjernice za uspješno eko roditeljstvo.

Budite primjer
Djetetu ste najveći uzor. Ono vas gleda budnim okom, uči od vas, usvaja i upija vaše navike. Stoga budite dobar primjer. Poučite dijete zašto je važno ugasiti svjetlo prilikom izlaska iz sobe, sakupljati plastične i staklene boce ili stari papir. Na ovaj način izbjegavate brojna radoznala pitanja.

Usađivanje temeljnih ljudskih potreba
Naučite svoje dijete da je čistoća zraka, vode i tla ključna za ljudski život. Dijete može živjeti bez najmodernije glazbene naprave, ali ne može živjeti bez temeljnih preduvjeta za život.

Razmjena eko iskustava
Ako ste u mogućnosti, odvedite dijete u akvarij gdje ćete ga podučiti važnosti mora u našim životima. Recite mu što se događa prilikom prevelikog izlovljavanja ribe ili zašto ne smijemo bacati smeće u more. Upoznajte ga s mogućim posljedicama.

brokula i curicaZdrava hrana je zelena hrana
Najzdravije voće i povrće je ono koje raste u vašem podneblju. Povedite dijete na eko farmu gdje će naučiti o važnosti svježe hrane. Zdrave prehrambene navike smanjuju mogućnost nastanka i razvoja alergija, osjetljivosti na hranu ali i brojnih drugih oboljenja.

Putujte zelenije
Razvijte s djetetom naviku hodanja ili vožnje biciklom. Prekinite ovisnost o automobilu. Ako upotrebu automobila ne možete izbjeći, činite to ekonomično.

Zeleni proizvodi
Prilikom kupnje odjeće, kozmetike ili igračaka potražite sigurniju ekološku varijantu.

Zaključak glasi: mislite i ponašajte se zeleno!

K.R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo