Psiha

Psiha

Koji vas mirisi najbrže mogu oraspoložiti?

Miris limuna i svježe pečenog kruha najbže će razveseliti žene, dok će miris pečenja slanine oraspoložiti muškarce.

Tek ste se vratili s godišnjeg i ne možete se priviknuti na tempo užurbanog radnog dana. Sjedite za računalom, prelazite po papirima, ali misli su vam na plaži, na kojoj ste bili prije svega nekoliko dana. Ako ste zapali u “depresiju” zbog dolaska na posao, postoji jedan mali trik kojim biste mogli povratiti dobro raspoloženje!

Iako bi mnogi mogli posegnuti za čokoladom kao idealnom namirnicom koja neposredno dovodi endorfine, hormone sreće, do našeg mozga, britanski istraživači koje je upregnula tvrtka Radox tvrde kako miris limuna najbolje poboljšava raspoloženje žena, dok će muška glava najbolje reagirati na miris – pečene slanine! Anketirajući ispitanike, zaključili su kako su mirisi povezani s domom najugodniji za žene: 15 posto ispitanica najviše uživa u mirisu svježe ispečenog kruha, a na čvrstom drugom mjestu je miris limuna. Miris čistih plahti je neodoljiv za 12 posto ispitanica. S druge strane, 19 posto muškaraca je odabralo miris pečene slanine kao miris koji ih najviše može oraspoložiti. Na drugom mjestu je miris pečenog kruha (16 posto), kava (11 posto) te miris pržene ribe i krumpirića (osam posto ispitanika).

Pripadnici snažnijeg spola nisu propustili naglasiti kako je ipak vizualni stimulans bitniji kada su potišteni ili umorni i kada im treba nešto da ih “podigne”. Tako je 55 posto ispitanika izjavilo kako ih najviše može razveseliti pogled na zgodnu ženu. Scena koja uključuje prekrasnu plažu našla se na drugom mjestu (40 posto ispitanika), a gledanje utakmice može oraspoložiti 37 posto ispitanih muškaraca.

Iako se razlikuju u metodi i sredstvu koje im može najlakše popraviti raspoloženje, jedna stvar je ista kod muškaraca i žena: najteže im je u 15:56 sati.

Koje vi mirise najviše volite?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo