Kreativnim ljudima misli često lutaju - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Kreativnim ljudima misli često lutaju

Situacija vam je poznata: na sastanku ste i shvatite da niste čuli niti jednu jedinu riječ koja je izašla iz usta kolega jer ste baš razmišljali o knjizi koju ste jučer pročitali. Čitate novine i nakon nekoliko minuta shvatite da ste još na prvoj rečenici? Ovaj fenomen je poznat kao “lutanje misli”, i prema znanstvenicima veliki dio života provedemo u sanjarenju.

“Oko 50 posto kognitivnih funkcija na dan spontano trošimo na sanjarenje.” Kaže Dr. Scott Barry Kaufman, profesor sa sveučilišta u New Yorku.

Lutanje misli se događa kada mozak prestane biti “prisutan” i vrti stvari koje nisu vezane za trenutnu situaciju. Iz ovog razloga to se tradicionalno naziva kognitivni gubitak vremena, ili manjak sposobnosti kontroliranja misli.

Prostor za velike ideje

“Lutanje misli se čini vrlo korisnim za planiranje i kreativna djela“ kaže Dr. Jonathan Schooler, sa sveučilišta u Santa Barbari, te dodaje “Čini se da lutajnje mislima iz ljudi zvlači najkreativnije stvari. U stanju su proizvesti genijalne ideje. A-ha moment ne dolazi od osobitog fokusa na zadatak, nego dopuštajući si pogled na druge mogućnosti.

Velika kompanija, poput Googla je prihvatila istinitost ovih podataka i svakodnevno svojim zaposlenicima dopuštaju da 20 posto radnog vremena rade na zadatku kojega su sami odabrali kao izazov!

Pratite nas? Ne? Razmisliti o meditaciji!

Samo deset minuta meditacije na dan može uvelike smanjiti probleme s lutanjem misli i povećava moć razumijevanja pri čitanju. Meditacija i moć razmišljanja su kao tema bili ignorirani, no sada postaje jasno da je potreban sve dublji uvid u temu kako bi doveli do maksimuma mentalnu učinkovitost.

Dnevna sanjarenja su u velikoj mjeri ono što nas čini posebnima, individualcima s unikatnim karakterom.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo