Psiha

Psiha

Kućni ljubimac je najbolji lijek!

Biste li željeli sniziti krvni tlak? Svjesni ste važnosti vježbanja, no trebate poticaj? Muči vas depresija i napetost? Istraživači tvrde: za sve ove probleme postoji recept koji nema ništa s tradicionalnim lijekovima. “Čudesan tretman” može vam pružiti vlastiti kućni ljubimac.

“Vlasnici životinja bi se u ovom teškom ekonomskom vremenu trebali okrenuti svojim četveronožnim prijateljima. Oni nude bezuvjetnu ljubav i prihvaćanje. Osim toga, mogli bi biti dio odgovora na socijalne probleme, poput neaktivnosti i debljine”, izjavila je profesorica Rebecca Johnson sa Sveučilišta Missouri.

pasIstraživanje provedeno 2008. godine obuhvatio je populaciju seniora. Osnovi je cilj bio natjerati ih da smršave uz pomoć hodanja u društvu s psom. Međutim nije se radilo samo o rekreacijskom programu već o ozbiljnom istraživanju koje je pokušalo otkriti utjecaj vježbanja s psom na starije osobe. I dok je jedna grupa starijih osoba šetala u društvu pasa, druga je grupa imala ljudsko društvo.

Osobe kojima su prilikom šetnje psi pravili društvo, poboljšale su kvalitetu svog hodanja za 28 posto.

“Te su osobe imale više samopouzdanja tijekom hodanja, a osim toga povećali su brzinu izmjene koraka. Kod sudionika istraživanja koji su šetali u društvu drugih osoba zabilježeno je samo 4 postotno povećanje kvalitete hodanja,” izjavila je Johnson.

Pitate se kako je to moguće? Istraživači tvrde da su osobe prilikom hodanja sklonije međusobnom obeshrabrivanju i korištenju brojnih izgovora, poput vrućine ili hladnoće. S psom toga jednostavno nema!

Stoga poruka za kraj glasi: okanite se kompanjona koji za vrijeme šetnje samo kukaju. Radije sa sobom povedite svog četveronožnog prijatelja

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo