Psiha

Psiha

Male ili velike? Evo što određuje oblik i veličinu vaših grudi

Shutterstock

Možda niste znali ali veličina i oblik grudi se mijenjaju cijelog života, a evo što određuje kako će izgledati.

Ako se pitate zašto su baš vaše grudi male ili velike, ne postoji jedan odgovor, a odgovorni mogu biti geni te vaše godine.

Što određuje veličinu i oblik grudi?

Puno je stvari, a evo što sve može biti u pitanju. 

1. Geni

Kako određuju boju kože i kose, visinu i brojne druge karakteristike, tako mogu utjecati i na izgled grudi. To ne znači da ćete imati velike grudi ako ih imaju baka i tetka, ali šanse su veće. 

“Žene se često rode s već određenom veličinom grudi ali to se može promijeniti kroz život”, pojašnjava dr. Nazanin Khakpour. Ukratko, vaša obiteljska povijest može utjecati na to kakve će vam grudi biti, ali tu su i drugi faktori koji su jednako važni i koji mogu utjecati na promjene kroz godine. 

2. Kilogrami

Grudi su dio anatomije i sastoje se od konektivnog tkiva i onog koje ih podržava, mliječnih žlijezda i masnog tkiva. Neke će žene imati više masnog tkiva, a to može značiti da ćete primijetiti i na grudima kada se udebljate ili izgubite višak kilograma. Tako će neke žene primijetiti promjene, a neke ne. Ono što nikome nije drago čuti je kako se grudi mogu i malo “objesiti” ako ste bili na dijeti. 

Je li loše za zdravlje nositi sportsku grudnjak cijeli dan? Evo što kažu stručnjaci

3. Vježbanje 

Ako ste nedavno počeli podizati utege možda ste primijetili da vam grudi izgledaju veće, ali nemate razloga za brigu, ako to ne želite. Ako radite vježbe koje aktiviraju mišiće oko grudi, oni će sigurno biti jači, a ako još malo narastu, moguće je da ćete to primijetiti i na vašim grudima. Imajte na umu da vježbanje ustvari ne mijenja veličinu grudi već da one samo izgledaju veće radi mišića koji ih okružuju. 

4. Menstruacija

Vjerojatno ste primijetili da vam grudi izgledaju nešto veće u PMS-u? Upravo menstrualni ciklus može donijeti vidljive promjene na grudima, njihovoj veličini, obliku i “teksturi”. Tijekom prvog dijela ciklusa, tijelo proizvodi estrogen, hormon koji stimulira ovulaciju i mliječne žlijezde u grudima. Nu u drugom dijelu ciklusa, kako se bližimo menstruaciji, grudi mogu postati veće jer dolazi do lučenja progesterona. Kada dođe do menstruacije možete primijetiti i kvržice u grudima, ali to nije razlog za brigu jer se radi o promjenama u žlijezdama. Vaše će se grudi vratiti u staro stanje odmah nakon menstruacije. 

5. Hormonske pilule 

One isto tako mogu utjecati na izgled grudi jer se u njima nalaze i estrogen i progesteron koji mogu utjecati na zadržavanje vode u tijelu, ali ni to neće trajati dugo, a često se primjećuje na samom početku uzimanja pilula. 

Cijeli život nosite pogrešan grudnjak? Naučite kako izmjeriti svoju veličinu

6. Trudnoća

Grudi u trudnoći su pravi fenomen, a na samom početku trudnoće će biti osjetljive i nešto veće. Tijekom trudnoće mogu narasti toliko da će vam trebati puno veći grudnjak, a posljedica je to hormona, nakupljanja kilograma, zadržavanje vode… tu su i mliječne žlijezde koje se šire i koje mogu utjecati na povećanje grudi. One mogu ostati velike i nakon poroda ako dojite, ali će se vratiti na vama poznatu veličinu kroz 6 mjeseci, nakon što prestanete dojiti. 

7. Godine

Tijelo se stalno mijenja pa će vjerojatno i vaše grudi izgledati drugačije kad napunite 50 godina. Kako se približava menopauza, dolazi do hormonalnih promjena koje mogu utjecati na elastičnost kože ali i gustoću tkiva u grudima koje će se smanjiti i one će promijeniti oblik, što je poputno normalno. 

Iako postoji nekoliko razloga zašto grudi mijenjaju oblik, ako dođe do brzih promjena kojima ne možete odrediti uzrok, najbolje je porazgovarati s liječnikom. Bol u grudima, novonastale kvržice, iscjedak iz bradavice… sve su to dobri razlozi da potražite pomoć liječnika. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo