Psiha

Psiha

Mladi više žele biti pohvaljeni nego seks

Seks i piće neusporedivi su s lijepim komplimentom ili dobrom ocjenom.

Studentima je važnije dobiti lijepi kompliment ili dobre rezultate na ispitu nego se upustiti u seksualne odnose, primiti plaću, naći se s prijateljem ili jesti omiljena jela.

Do ovog su zaključka došli istraživači Sveučilišta Ohio i Nacionalne knjižnice Brookhaven u New Yorku, nakon što su gotovo 300 studenata ponudili test narcisoidne osobnosti. Standardiziranim su ocjenama odredili kolika je njihova želja za pohvalom, upuštanjem u seks, za ispijanjem alkohola i sl. Iznenađujuće, povećanje samopoštovanja bilo je na prvom mjestu za studente prosječno ostare 19 godina – oni su najviše željeli dobiti lijepi kompliment ili dobru ocjenu.

“Rezultati bi trebali služiti kao alarm zbog uloge samopoštovanja u društvu. Ne bi bilo točno reći kako su ispitanici ovisni o samopoštovanju. ali su ovisniji o njemu nego o nekoj drugoj aktivnosti koju smo proučili”, tvrdi profesor komunikologije i psihologije Sveučilišta Ohio State Brad Bushman.

“Namjerno smo odabrali stvari za koje smo mislili da ih studenti vole. Studenti vole piti i seks, siromašni su – vole novac i primanje plaće”, objasnio je Bushman. No, iskustva koja povećavaju samopoštovanje bila su za koplje iznad drugih oblika nagrade.

On smatra kako su studenti previše usmjereni na “pumpanje samopoštovanja” i kako traže brzo rješenje za složene probleme. “Vidimo ga kao rješenje za sve društvene nepravde, od tinejdžerske trudnoće do nasilja. Ljudi misle kako se ove stvari neće događati ako se bolje osjećaju u vezi sebe”, zaključio je voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Personality.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo