Psiha

Psiha

Može li depresija biti zarazna? Znanost kaže da može, a evo kako se “širi”

Shutterstock

Ako ste u blizini osobe koja ima gripu, velike su šanse da ćete se zaraziti virusom i vi. Odnosi li se to i na mentalno zdravlje, točnije depresiju? Može li depresija biti zarazna?

Da i ne. Depresija može biti zarazna poput gripe, ali raspoloženje i emocije se ne mogu “širiti” samo tako. Jeste li ikad gledali prijatelja koji se jako smije što je potaknulo i vas na smijeh? U ovom smisli depresija može biti zarazna. 

Što kaže znanost?

Istraživanja su pokazala da depresija nije jedina stvar koja se može “širiti” – za pušenje je tako dokazano da je zarazna navika, bilo u bliskom ili nepoznatom okruženju. Ako vam prijatelj prestane pušiti velike su šanse da ćete i vi.

Znamo više od 5 razloga da prestanete gristi nokte, a od nekih bi vam se mogao okrenuti želudac!

Zaključilo se kako i samoubojstvo može utjecati na postupke bliskih osoba One studyTrusted Source pokazuje kako kod muškarca i žena koje su poznavale osobu koja je počinila samoubojstvo povećana šansa da će imati suicidalne misli. Zarazna priroda depresije može djelovati jednako. 

Sve se svodi, u konačnici, na širenje raspoloženja, ponašanja i emocija među ljudima u istoj grupi, koja se ne mora nužno sastojati od prijatelja i bliskih poznanika  

Kako se to točno možete “zaraziti” depresijom? 

Nije baš jednostavno, u smisli da ćete ju dobiti ako dijelite piće s osobom koja pati od nje. Znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti kako se to emocije šire, no neke studije indiciraju da se to može dogoditi na nekoliko načina: 

Socijalna usporedba: Kada smo u društvu drugih, ili pratimo njihove živote na društvenim mrežama, često se naši osjećaji ili uvjerenja mogu bazirati na tuđim životima. Procjenjujemo samo sebi na osnovi usporedbe, što može dovesti do negativnih posljedica na mentalno zdravlje. 

Interpretacija emocija: Svodi se na to kako interpretiramo osjećaje drugih ljudi. Emocije i neverbalne radnje prijatelja služe kao informacija za mozak  koja se treba interpretirati. Komunikacijom putem sms-a i društvenih mreža može lako dovesti do krive, i često negativne interpretacije. 

Empatija: Ovo je sigurno poželjna osobina jer ste sposobni razumjeti i dijeliti tuđe emocije. Ali ako ste previše fokusirani ili se jako trudite razumjeti osjećanja depresivne osobe, možda ćete lakše i sami osjetiti iste simptome. 

Kako je živjeti s bipolarnim poremećajem? Ovih 10 činjenica svatko mora znati

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo