Psiha

Psiha

Muče vas nervoza i neproduktivnosti? Vrijeme je za zimski godišnji odmor!

Shutterstock

Jeste li ove godine iskoristili vrijeme za odmor ili mislite da je to nepotreban luksuz? Stručnjaci smatraju da je zimski godišnji odmor jednako bitan kao i ljetni, a potreban prije svega kako bismo se uspjeli odmoriti od obaveza i dopustili organizmu da se oporavi.

Potreba za dva godišnja odmora tijekom godine nije slučajna, našem organizmu je potrebno vrijeme da se oporavi i to ne samo na tjednoj bazi već onaj koji nam pruža dovoljno vremena za psihički i fizički odmor. Nekoliko tjedana odmora na godinu je sasvim dovoljno za uzeti odmak od obaveza i obnavljanje potrošene energije.

Godišnji odmor ne mora značiti odlazak na popularno skijalište ili daleke tople destinacije, važno je samo imati priliku uzeti odmak i dati si šansu za oporavak od stresa i obaveza.

Univerzalni recept za idealan godišnji odmor ne postoji, no vjerujem da svatko od nas intuitivno zna što ga najbolje opušta, što ga čini sretnim i što ga u određenom trenutku može oraspoložiti. Uvijek imajte na umu da jedan dan čine male stvari: čitanje dobre knjige, zalazak sunca, glas ili poruka voljene osobe, fina kava, osmijeh nepoznate osobe, cika vesele dječice… Usmjerite svoju pažnju na one dobre stvari koje često puta uzimamo zdravo za gotovo i marginaliziramo njihov značaj. “, pojasnila je Kristina Bačkonja, psiholog.

Kako izgleda kvalitetan odnos majke i djeteta? Evo što kaže psihoterapeutkinja

Godišnji odmor i djeca

Djeca također trebaju odmor tijekom zime jer ipak veći dio godine provode sjedeći u školskim klupama pa je poželjno u njihov raspored uvesti fizičke aktivnosti i više druženja s obitelji. Iako ljeto nudi više opcija za vanjske aktivnosti i zima ima svoje čari. Odgovor na pitanje što ponuditi djeci tijekom zimskih praznika daje Kristina Bačkonja:

” Roditelji mogu angažirati svoje mališane bilo kroz zajedničke šetnje po gradu, sanjkanje i grudanje te skijanje – ovisno o mogućnostima roditelja. Ukoliko roditelji putuju s djecom i pritom „zaglave“ u prometnoj gužvi, zajedničko vrijeme u automobilu mogu iskoristiti za ugodno druženje – pjevanje, pričanje viceva ili priča, igranje raznih verbalnih igara”.

O stavu roditelja ovisi hoće li dijete imati radne navike

Prevelika očekivanja od godišnjeg odmora nisu dobrodošla jer nećete sve nagomilane probleme riješiti u 10-ak dana, ali iskoristite slobodno vrijeme za opuštanje, zabavu i druženje s najmilijima.

 A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo