Psiha

Psiha

Muškarci su s Marsa, a žene s Venere

Često puta čujem onu famoznu izreku da su muškarci s Marsa, a žene s Venere. Drugim riječima, toliko smo različiti i mentalno udaljeni da nas čak i planeti dijele. Taj jaz i međusobno nerazumijevanje između ova dva spola trenutno je aktualiziran kroz Svjetsko nogometno prvenstvo.

Dolijevajući ulje na vatru, mediji su se raspisali o nevjerojatnoj činjenici kako bi većina muškaraca radije gledala finale Svjetskog nogometnog prvenstva nego se uoči odigravanja utakmice upustila u nježnosti sa svojom voljenom. I dok ovaj naslov nailazi na zgražanje mnogih žena, sama nisam mogla a da se ne pitam – što je tu zapravo sporno?

Iznimka potvrđuje pravilo

Činjenica jest da nisu svi muškarci ludi za nogometom niti su sve žene mrziteljice istoga. Kao iznimka koja potvrđuje ovo pravilo, sama sam kao djevojčica često igrala nogomet sa svojim muškim prijateljima a danas kao odrasla osoba znam puno žena koje vole i prate nogomet i jednako tako dovoljno muškaraca koji nogomet ne prate – pa čak ni tijekom Svjetskog prvenstva. Imajući na umu da prilikom svake generalizacije trebamo osvijestiti da se radi o generalizaciji, u ovom članku bavit ću su onim muškarcima kojima je doista nogomet važan i onim ženama koje će se doista naći uvrijeđenima ili čak ljutitima što njihov dragi satima sjedi fokusirano ispred tv-a umjesto da se bavi njima.

Uvažavanje i razumijevanje

Neovisno o razlikama (što stvarnim a što potenciranim) između žena i muškaraca, vjerujem da je ključ svakog dobrog odnosa razumijevanje i uvažavanje sklonosti onog drugog koje su možda različite od naših. Lako je biti pun razumijevanja i tolerancije spram osobe koja nam je slična i dijeli iste interese kao i mi – no kada se radi o osobi koja je drugačija od nas i čiji su prioriteti drugačije raspoređeni nego naši, tada naše umijeće uvažavanja i tolerancije dolazi na kušnju. U kontekstu Svjetskog nogometnog prvenstva koje se odvija svake 4 godine i našeg dragog koji pune 4 godine isto čeka, vjerujem da svaka od nas može razumjeti tu želju za gledanjem nečega što mu je važno i što je čekao čak 4 godine. Ako se stavim u poziciju nekoga tko je jednako tako gorljivo svake subote gledao primjerice “Ples sa zvijezdama“ ili pak odgađao kave i druženja s dragim da bi pogledao omiljenu seriju – vjerujem da će nam biti lakše razumjeti njegovo gledište. Ako se samo sjetimo koliko je puta naš dragi gledao sladunjave, romantične filmove (koji zasigurno nisu bili njegov prvi izbor); koliko se puta smrzavao prepuštajući nama svoju toplu jaknu; koliko nam je puta otvorio staklenku; koliko je truda uložio da bi zapamtio datume koji su nama važni (i vjerujem da će svaka od nas znati nastaviti ovaj niz s vlastitim primjerima) – onda vjerujem da svaka od nas može naći malo razumijevanja za tog Marsovca koji samo voli nogomet. Nije li to i zaslužio?

Na kraju, vjerujem kako ćemo se svi složiti da jednu ljubavnu vezu čini puno toga: od zajednički provedenih trenutaka, veselja, tuga, smijeha, nesuglasica… Razlozi zbog kojih u vezi ostajemo su razni, no nešto im je svima zajedničko: svatko od nas u njoj dobiva nešto što ga čini zadovoljnim. Uvjerena sam da jedno finale Svjetskog nogometnog prvenstva to ne može narušiti. Zar ne?

Autor teksta:

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener
Centar Proventus (www.centarproventus.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo