Na razvitak anoreksije i bulimije utječu i geni

Mrsavljenje, dijeta, anoreksija, kilogrami

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan State prvi su puta otkrili da hormon estradiol, uz poznate okolišne faktore, ima važnu ulogu u razvitku poremećaja prehrane mladih djevojaka koje su tek ušle u pubertet.

Glavna autorica studije Kelly Klump pojasnila je kako su neka ranija istraživanja utvrdila da su poremećaji u prehrani pod utjecajem genetičkih i okolišnih faktora koji se ispoljavaju kad djevojke uđu u pubertet. No stvarni genetički utjecaji sve dosad nisu bili poznati.

kIstraživanjem koje je je obuhvaćalo praćenje razine estradiola* na gotovo 200 parova jednojajčanih blizanki u dobi od 10 do 15 godina utvrđeno je kako geni za razvitak poremećaja prehrane utječu mnogo više na djevojke koje imaju višu razinu hormona estradiola od djevojaka koje imaju nižu razinu estradiola tijekom razdoblja puberteta.

"Razlog zbog kojega je utjecaj gena povećan tijekom puberteta leži u činjenici da se geni za poremećaje u prehrani upravo u to vrijeme aktiviraju", pojasnila je Klump.

Unatoč potrebi za dodatnim istraživanjima kojima će se utvrditi točni razlozi i mehanizmi aktivacije gena, informacije koje su ovim istraživanjem dobivene mogle bi otvoriti put razvitku novih tretmana liječenja poremećaja prehrane. Slično tome, i aktivnosti prevencije ne bi se trebale provoditi samo s djevojkama koje imaju povećan rizik od razvitka poremećaja prehrane uslijed okolišnih faktora, već i s djevojkama koje očigledno imaju genetičke predispozicije za razvitak poremećaja prehrane (što je vidljivo i ako je netko u obitelji već bolovao od njih).

Otkriće je objavljeno u časopisu Psychological Medicine.


Izvor: Biologija.com.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!