Naporna obitelj i prevelika očekivanja - kako izbjeći svađe za blagdane? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Naporna obitelj i prevelika očekivanja – kako izbjeći svađe za blagdane?

Shutterstock

Ah, blagdani. Umjesto da ih iskoristimo za odmor, većina nas se guši od stresa. Stoga ne čudi činjenica kako u vrijeme blagdana i veze ulaze u zonu opasnosti.

Blagdanska napetost neizbježno se prelijeva i na naš ljubavni život. Evo nekoliko blagdanskih problema i glatkih rješenja…

Reći istinu djetetu o Djedu Božićnjaku ili ne?

Problem: Svađanje s njegovim/njenim roditeljima

Rješenje: Budite kralj/ica ćaskanja

Bez obzira na to u kojoj mjeri ne podnosite određenu rodbinu, ovih blagdana prijeđite preko problema i ostavite razlike po strani. Od danas pa sve do početka siječnja imajte na umu kako je ćaskanje ljepilo koje povezuje društvo i rodbinu.

Ako netko započne diskusiju postavljajući hrpu pitanja o stanju ekonomije – ili o tome hoćete li ikada naći bolji posao – budite spremni. Kao prvo, dajte sugovorniku do znanja da ste čuli što je rekao i to jednostavnom izjavom: “Da, trenutačna situacija je zaista teška”.

Čim odgovorite na neutralan način, usmjerite razgovor u drugom smjeru – pohvalite domaćicu komentirajući njenu ukusnu puricu.

Neodoljiv božićni kolač s narančom

Problem: Imate previsoka očekivanja

Rješenje: Budite iskreni kad je riječ o vašim potrebama – međutim, ne tražite da vam skine mjesec s neba

Najčešća pogreška zaljubljnih osoba u vrijeme blagdana? Imaju previsoka očekivanja koja pritom ne izražavaju. Često očekujemo kako će druga strana razviti sposobnost čitanja misli. Međutim, nerazumno je očekivati da će partner/partnerica automatski znati što mi želimo. To će očekivanje ostaviti gorak okus u vašim ustima nakon što shvatite da druga strana neće ispuniti vaše neizrečene nade. Potrudite se dati njemu/njoj do znanja što biste željeli da učini za vas ovog prosinca.

Blagdanska rapsodija iz ženskog kutka – je li i vama dosta božićnog ludila?

Problem: Previše zabava na kojima morate prisustvovati, previše rođaka koje morate vidjeti

Rješenje: Putujte sami kako biste mogli odrediti svoje prioritete bez stresa

Svađate li se s partnerom oko dužine vremena koje ćete provesti kod prijateljice iz djetinjstva ili njegovog prijatelja s posla? Olakšajte si život i otiđite u posjete svaki svojim autim (ako ih imate). Nema ništa loše u tome da odvojeno posjetite svoje prijetelje. Ako pak imate samo jedan automobil, razmislite o javnom prijevozu ili taksiju. Ako želite provesti više vremena kod vlastite obitelji, a vaš partner želi provesti većinu dana kod svojih, odvojeni posjeti su dobro rješenje. Božić dolazi samo jednom godišnje pa je razumljivo ako želite udovoljiti svojim roditeljima.

Imela – što sve morate znati o ovoj biljci?

Problem: Partner osjeća da ne cijenite uloženi trud

Rješenje: Smislite vlastiti način kojim ćete izraziti zahvalnost

Neki od nas ne znaju sa zahvalnošću primiti dar, kompliment pa čak i ljubav. Ako imate negativnu reakciju na primanje, dozvoljavanje samom sebi da primite znak pažnje od voljene osobe može biti težak zadatak.

Ponekad upornim “odgurivanjem” ili ne iskazivanjem zahvalnosti čak možemo spriječiti partnere u darivanju naklonosti. Ako vam izuzetno teško pada primanje malih znakova pažnje, svjesno se potrudite i pokažite svoju zahvalnost. Započnite jednostavnim “pa gdje si to našao/našla?! zaista je sjajno!”.

Recite svojoj polovici na koji ćete način koristiti poklon koji ste dobili, ili zašto vam se toliko sviđa. Ako živite s partnerom, napišite poruku zahvalnosti koja mu/joj daje do znanja koliko je pažljiv/pažljiva.

Problem: Emocije i stres skaču do neslućenih visina

Rješenje: Budući da alkohol može povisiti rizik za emocionalne izljeve, ograničite se dva pića po zabavi

Iako brojni od nas misle kako je nekoliko blagdanskih koktela sve što trebamo kako bismo “preživjeli” okupljanja, realnost kaže kako cuga često pogoršava stvari. Čak jedno ili dva pića mogu utjecati na emocije. To je posebno istinito tijekom blagdana koji sami po sebi donose određenu napetost. Ako uđete u bilo kakvu situaciju koja bi mogla biti problematična, ograničite unos alkohola. Umjesto da vas smiri i opusti, napijanje će potaknuti tjeskobu, nervozu ili sram koji će isplivati na površinu.

Oprez, blagdani! Oko Božića raste broj umrlih od srčanih bolesti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo