Psiha

Psiha

Naučite ne odgađati stvari

Bez obzira o kojem području života govorili, poslovnom ili privatnom, svi kad-tak pribjegnemo odgađanju.

Ako vam se redovito dogodi da prekoračite svaki zadani rok na poslu, sve radite u zadnji čas i hektično ne znate štvo vam je ostalo od zadataka, a što ste obavili, vrijeme je za razmišljanje.

Bez obzira o kojem području života govorili, poslovnom ili privatnom, svi kad-tak pribjegnemo odgađanju. Ne dam nam se uvesti red u račune koji čekaju neplaćeni, ne da nam se ispeglati rublje koje stoji nagomilano, ne dam nam se započeti prezentaciju koju moramo predati, ne da nam se… Kod mnogih se zadataka rađa razmišljanje: “ja to mogu za čas napraviti, pa ne moram početi baš sada”. I u tome je glavni problem – ne shvaćate ozbiljno zadatke.

Pitanje je koliko se ozbiljno mogu shvatiti dva bubnja neispeglanog rublja, no kada svaki zadatak stavite u pravu perspektivu, znat ćete njegovu pravu vrijednost. Ako ne ispeglate rublje, nećete imati što nositi ili ćete zakrčiti svoj dom. Ako ne predate izvještaj na vrijeme, vaš nadređeni neće moći iskoristiti te podatke i s njima nastaviti baratati i donijeti pravu odluku. Dakle, neispeglano rublje nikad nije samo neispeglano rublje – sagledajte širu sliku.

Kako si možete pomoći?

Ozbiljno shvatite zadatak. Ako se radi o poslovnom okruženju, razmislite što sve drugo ovisi o vašem dijelu posla, koga ćete sve uključiti i “oštetiti” neizvršavanjem svoje zadaće na vrijeme.

Izradite popis

“To do” popisi nisu menadžerske fore i klišeji – ovi popisi zaista djeluju. Na vidljivom mjestu držite popis svih zadataka s njihovim rokovima. Sjetite se samo dobrog osjećaja kada obavljeni zadatak prekrižite s popisa!

Dajte si sami rok

Iako krajnji rok izvršenja nekog zadatka može biti za dva tjedna, sami sebi zacrtajte novi rok. Neki ljudi jako dobro reagiraju kada moraju nešto obaviti u točno određenom vremenskom razdoblju. Naime, u našoj je prirodi da se volimo natjecati, pa čak i sa samim sobom, zato će vas ovo pokrenuti s mrtve točke i ubrzati.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo