Psiha

Psiha

Ne možete prestati misliti na nekoga? Ovo je 6 razloga zašto se to događa i kako si pomoći

Foto: Shutterstock

Netko poseban luta vašim mislima i ne planira izaći van? Evo zašto se to događa i kako riješiti problem.

Mislili ste da je prekid veze iza vas? Stvarnost je nešto drugačija: ne možete prestati misliti na bivšu ljubav. Jasno je da nije važno na koji će način veza završiti, teško je stvari zaboraviti.

Zašto je tako teško prestati misliti na nekoga?

Koliko je teško nekoga izbaciti iz glave se svodi na to tko je osoba bila i što je značila vama u vrijeme veze. Dobra je vijest da je to sasvim normalno ako se ne događa stalno kada osoba jednostavno ne zna kako kontrolirati misli.

Bez uvrede… Kao što sam rekao… Ovo je 5 fraza s kojima nikada ne započinjite rečenicu ako želite da vas poštuju

Pa zašto nam misli mogu stalno biti na istoj adresi?

1. Svi smo ljudi

Svi trebamo poveznicu s nekim, a to je povezano i s našim centralnim živčanim sustavom, radi se o primitivnoj i instinktivnoj navici, ne racionalnoj i intelektualnoj.
Svi ćemo se mi osjećati bolje i sigurnije u sebe ako imamo nekoga kome je do nas stalo pa je normalno da osjećamo kako gubimo kontrolu kada nas netko duboko dirne pa nestane iz našeg života.

2. Pomiješane emocije

Možda vam je vrijeme u vezi bilo posebno i činilo vas sretnim pa se stalno vraćate na to vrijeme kada je sve bilo OK pa je normalno da se stalno želimo vratiti u to doba.

3. Odbijanje

Ako je veza završila odbijanjem, normalno je da na to ne prestajemo misliti, a ta bol može utjecati na to da želimo tu osobu natrag u život kako bi se vratili u period prije odbijanja. Što je veći gubitak o njemu ćemo češće razmišljati. Kako biste krenuli dalje važno je razumjeti kolika je šteta i kako se oko toga osjećate.

4. Neriješena pitanja

Ako niste riješili s bivšim partnerom sve što ste trebali, mogli biste probleme prenijeti u novu vezu. Potrebno je vrijemeda se oporavite prije nego krenete dalje, a nije loše niti obratiti se stručnjaku koji će vam u tome pomoći.

Znate li što motivira ljude koje ne privlači novac? Zanimljiv popis stvari koje njih čine sretnima

5. Možda nije do partnera…

To što stalno mislite na nekoga ne mora biti povezano s tom osobom, nego s vama. Možda vam se svidjela osoba koja ste bili u toj vezi. Zapamtite da uvijek možete to ponoviti, bilo da ste sami ili u novoj vezi.

6. Usamljenost

Čest je razlog zašto mislimo stalno na nekoga je usamljenost i činjenica da osoba s kojom ste provodili vrijeme više nije dio vašeg života i vi na nju ne možete prestati misliti. Umjesto razmišljanja i osjećaja usamljenosti, javite se prijateljima koje niste dugo vidjeli i s njima provedite malo vremena. To je puno bolje nego poklanjati misli osobi koja to ne zaslužuje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo