Psiha

Psiha

Ovo je jedan od najčešće prijavljivanih zdravstvenih problema povezanih s radom – pogađa li i vas?

Prve srijede u studenome obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o stresu.

O važnosti promicanja svijesti o stresu na radnom mjestu govori i podatak kako četiri od pet menadžera iskazuje zabrinutost vezanu uz pojavu stresa na radnom mjestu, a polovica zaposlenika u Europskoj uniji navodi kako je stres učestala pojava na njihovom radnom mjestu. Dugotrajna izloženost stresu smanjuje sposobnost pojedinca da se s njim učinkovito nosi i može uzrokovati zdravstvene probleme te značajno narušiti kvalitetu života i dobrobit pojedinca.

Programi prevencije stresa na radnom mjestu imaju značajne pozitivne efekte na radnika i organizaciju tako što smanjuju apsentizam, prezentizam, prigovore i ozljede, a povećavaju zadovoljstvo, dobrobit i produktivnost radnika. Organizacija također time zadržava osposobljene radnike i stvara reputaciju ugodnog mjesta za rad.

Kada zatražiti psihološku pomoć i koju vrstu terapije odabrati?

Međunarodni tjedan stresa je prilika svima nama da osvijestimo negativne učinke stresa na tjelesno i mentalno zdravlje te da vodimo brigom o svom zdravlju i dobrobiti.

Stres je odgovor tijela na uočenu prijetnju – povećani broj otkucaja srca, ubrzano disanje, usporavanje probave, povećana napetost mišića i porast krvnog tlaka. Ove promjene u tijelu su adaptivne i daju potrebnu energiju za suočavanje s prijetnjom, ali ako taj odgovor na prijetnju dugotrajan može smanjiti našu sposobnost da se s njim učinkovito nosimo i uzrokovati zdravstvene probleme. 

Treba imati na umu kako nije svaki stres loš. Pozitivni stres primjerice predstavljanje rezultata tvrtke na međunarodnom kongresu ili unaprjeđenje na radnom mjestu – omogućuje nam da se uhvatimo u koštac sa značajnim izazovima i uspješno odradimo zadatak odnosno koristimo potrebnu energiju za produktivnost i rast. Negativni stres je povezan s dugotrajnom percepcijom preopterećenosti, nedostatka vremena i kapaciteta za uspješno nošenje sa situacijom te zaostajanjem u ispunjavanju svakodnevnih zadataka. Osobna percepcija ključna je za određivanje kojoj kategoriji pripada stresna situacija, iako neki događaji za sve osobe predstavljaju izvor negativnog stresa poput gubitka bliske osobe. Iako u nastanku stresne reakcije središnje mjesto ima naša procjena i o našim načinima suočavanja sa stresom ovisit će kakve će biti dugotrajne posljedice na dobrobit pojedinca.

Simptomi stresa 

tjelesni:

 1. ubrzan puls
 2. ubrzano disanje
 3. nagle promjene krvnog tlaka
 4. pretjerano znojenje
 5. glavobolja suha usta 

emocionalni:

 1. zabrinutost
 2. strah
 3. iritabilnost
 4. potištenost
 5. ljutnja 

Stres je drugi najčešće prijavljeni zdravstveni problem povezan s radom, pogađa 22% zaposlenih osoba u Europskoj uniji. Istraživanja pokazuju da je stres povezan s radom uzrok 50 % – 60 % svih izgubljenih radnih dana što predstavlja značajan trošak za organizaciju i zajednicu.

Stres na radnom mjestu možemo definirati kao osobnu procjenu o nemogućnostima nošenja sa zahtjevima na radnom mjestu koje dovode do emocionalnih, kognitivnih, tjelesnih i ponašajnih reakcija. Stres na radnom mjestu rezultat je interakcije osobnih karakteristika radnika (uvjerenja, očekivanja, mogućnost kontrole, samopoštovanje, itd.) i karakteristika posla.

Najčešći uzroci stresa povezani s radnim mjestom:

 1. intenzivan radni tempo i vremenski pritisak
 2. nedostatak kontrole
 3. niska razina uključenosti i sudjelovanja
 4. mala podrška kolega i nadređenih
 5. nemogućnost napredovanja
 6. nesigurnost posla
 7. niski prihodi
 8. verbalno, fizičko i druge vrste uznemiravanje.

Uslijed složene interakcije karakteristika radnog mjesta i osobnih karakteristika te dugotrajne izloženost stresu na radnom mjestu može doći do pojave sindroma sagorijevanja, a što je jedna od najnepovoljnijih posljedica dugotrajne izloženosti profesionalnom stresu. Osoba pri tome osjeća emocionalnu iscrpljenost, umor, počinje se udaljavati od posla kako bi se uspješnije nosila s njegovim zahtjevima, postaje iritabilna, udaljuje se od kolega, a što posljedično ima negativne posljedice na radnika i organizaciju u kojoj radi.

Kako se naučiti nositi sa stresom pročitajte ovdje.

Upitali smo ljekarnicu što kupiti za jačanje imuniteta i zdravlje, evo što nam je rekla

Izvor: HZJZ

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo