Psiha

Psiha

Plave oči više lažu!

Smeđooke osobe ne lažu! Tako bar glasi zaključak čeških istraživača, koji su htjeli odgovoriti na pitanje: zašto točno mislimo da nečije lice izgleda istinoljubivo.

Istraživači Sveučilišta Charles zamolili su ispitanike koliko smatraju lica osoba vjerodostojnima na temelju dvije osobina: boje očiju i oblika lica. Značajan broj ispitanika rekao je kako više vjeruju osobama sa smeđim očima, za razliku od onih s plavima, bez obzira radi li se o muškom ili ženskom licu. Kada je u pitanju oblik lica, smatrali su da manje lažu muškarci sa zaobljenim licem, većim ustima i većom bradom, za razliku od užih lica. S druge strane, oblik ženskog lica nije nimalo utjecao na procjenu njihove vjerodostojnosti ili lažljivosti.

Kako bi došli do zaključka koja je osobina važnija, istraživači su započeli treći pokus: ispitanicima su predočili fotografije muških lica koja su imala iste crte, ali različitu boju očiju. U tom su slučaju ispitanici ocijenili plavooke muškarce jednako vjerodostojnima.

“Zaključili smo da iako su smeđooka lica smatrana vjerodostojnijima nego plavooka, smeđa boja očiju kao takva nije bila razlog jače percepcije vjerodostojnosti nego crte lica koje su povezane sa smeđim očima“, objasnio je Karel Kleisner, voditelj studije objavljene u časopisu PLOS ONE.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo