Psiha

Psiha

Pobijedite loše raspoloženje uz pomoć osjetila

Ne moraju biti kišni i sivi dani da bi se čovjek osjećao loše i pomalo depresivno. Pisali smo o mogućnostima kako pobijediti loše raspoloženje, a danas se protiv njega borimo osjetilima!

Nije li život ljepši ako u njega dodamo malo ugodnih zvukova, boja i mirisa?

Ugodan miris poboljšava raspoloženje

Znate li da su istraživanja pokazala kako je osjet mirisa najviše povezan sa našim emocionalnim sjećanjem? Ona također pokazuju da se 75 posto emocija potakne mirisima koji su povezani sa zadovoljstvom i blagostanjem. Ove se ne odnosi samo na parfeme, nego na sve divne mirise koje nas okružuju, a priroda ih najviše nudi u proljeće. Ako ste umorni, posegnite za jakim mirisima agruma ili mente koji će vas opustiti.

Unesite u život boju

Sivo nebo nikome ne donosi dobro raspoloženje, ali ga možemo u trenu poboljšati ako otvorimo žuti kišobran! Žuta je boja sunca, zato nas svaki put oraspoloži i stimulira rad mozga! Evo nekoliko podataka raznih istraživanja kako određena boja utječe na promjenu raspoloženja:

  • Koristeći narančasto posuđe, vaša hrana postaje slađa.
  • Pokušajte sobu urediti u plavim tonovima jer ona smiruje živce, smanjuje anksioznost što vodi do mirnog sna.
  • Roza boja je idealna! Ona smiruje ljude i smanjuje agresivnost.
  • Ako vam je potrebna koncentracija pokušajte koristit crvenu pozadinu na kompjuteru. Istraživači iz Britanske Kolumbije otkrili su da samo pogled na crvenu pozadinu pojačava želju za učenjem.
  • Vježba će biti lakša ako dodate u prostoriju malo zelene boje. Ova boja prirode pokazala je da budi interes i pruža pozitivnu atmosferu.

Okusi za dobru volju

Osim tamne čokolade koja pojačava lučenje serotonina, slatkiši u ovu priču nisu uključeni. Pred nama je sezona voća i povrća koje će vas oraspoložiti svojim mirisima, a uz to će se i brinuti za zdravlje velikim količinama antioksidanata i vitamina C – koji ako nedostaju organizmu lako mogu prouzrokovati razdražljivost i manjak energije.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo