Psiha

Psiha

Pozitivan pogled na život znači zdravlje!

Optimistične osobe imaju veće šanse za dugovječnost i manje šanse doživjeti moždani udar, tvrde stručnjaci Sveučilišta Michigan.

Nije samo u genetskom kodu roditelja to da se žele osjećati potrebnima. prije ili poslije, u svima nam se probudi osjećaj kada trebamo da nas netko treba. Taj osjećaj svrhe dobar je za zdravlje, savjetuju američki stručnjaci Sveučilišta Michigan.

Naime, od 7000 osoba koje su ispitali, one s najjačim osjećajem svrhe u životu bile su 70 posto zaštićenije od moždanog udara. Čak i kad su uzeli u obzir i druge faktore rizika za moždani udar, poput hipertenzije i unosa alkohola, zaključak je bio isti.

Ne samo da zadržavanje svrhovitosti u životu povećava kvalitetu našeg življenja nego poboljšava i tjelesno zdravlje te osigurava dugovječnost, tvrdi klinički psiholog Eric Kim, voditelj studije. Njihova se premisa oslanjala na onu koja je svima nama poznata: jednom kada nastupi mirovina, umirovljenici se moraju baviti nekom značajnom aktivnošću kako bi zadržali dobro psihičko i tjelesno zdravlje, tj. kako ne bi “potonuli”.

Dok su se prethodna istraživanja uvelike koncentrirala na negativne psihološke elemente, poput depresije i tjeskobe, sada su se stručnjaci fokusirali na one pozitivne: optimizam i zaštitu od bolesti.

Kako su došli do svog zaključka? Ispitanike prosječno stare 50 godina pratili su četiri-pet godina, a oni su prošli psihološka testiranja dok su stručnjaci zabilježili tko je doživio moždani udar. Ustanovili su sljedeće: što je bio veći osjećaj svrhovitosti u životu, to je rizik od moždanog udara bio niži. Tako su osobe koje su imale najjači osjećaj svrhovitosti imale čak 73 posto niži rizik od moždanog udara, usporedno s drugim ispitanicima.

Druge su studije pokazale da pozitivan pogled na život može sniziti razinu hormona stresa kortizola, koji također ima ulogu u moždanom udaru.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo