Pritisak vršnjaka i mediji "krivi" za seksting - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Pritisak vršnjaka i mediji “krivi” za seksting

Seksting je kovanica online generacije koja označava dijeljenje vlastitih ili tuđih golih slika, video isječaka i vođenje seksi razgovora preko mobitela ili računala. Stručnjaci upozoravaju kako je ova praksa postala sve češća među mladima. Oni za sve okrivljuju pritisak vršnjaka.

Znate li što je seksting?

Naime, do ovog su zaključka stigli australski istraživači koji su razgovarali s 33 tinejdžera o razlozima zbog kojih izmjenjuju pornografske sadržaje u kojima su sami akteri.

Prema tinejdžerima, pompa koja se stvorila oko sekstinga u medijima učinila je takvo ponašanje poželjnim u njihovim očima. Kažu kako su se osjećali obveznima izmjenjivati svoje golišave slike jer “mediji bombardiraju našu kulturu seksualnim slikama mladih te tako stvaraju pritisak da i mi isto radimo”.

I mladići i djevojke stari između 15 i 20 godina izjavili su kako njihovi vršnjaci vrše pritisak na njih da prigrle seksting. Djevojke su otkrile kako njima dečki šalju svoje golišave fotografije te ih na taj način prisiljavaju da uzvrate istom mjerom. Također, djevojke često vide svoje prijateljice dok šalju svoje gole slike i smatraju da bi se one isto tako trebale ponašati, ustanovljeno je istraživanjem australskog seksualnog zdravlja u Canberri.

Kada su u pitanju mladići, za njih je seksting važan kako ih prijatelji ne bi izolirali iz društva ili čak proglasili homoseksualcima.

“Ovaj je fenomen postao fokusem mnogih medijskih izvještaja, no istraživanja o ovoj temi su tek u začetku, a glas mladih nedostaje diskusiji i debati”, objasnila je Shelley Walker sa Sveučilišta u Melborneu, voditeljica studije.

“Nekada misle kako se radi o šali, moraju se šaliti na račun golih slika. U
drugim slučajevima to smatraju flertovanjem. Vjeruju kako se radi o nečemu što
nije ozbiljno i ne razmišlajju o dugoročnim posljedicama ili najgorim mogućim
scenarijima radi kojih se brinu roditelji”, upozorila je Kathleen Bogle, profesorica
psihologije pri filadelfijskom Sveučilištu La Salle.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo