Psiha

Psiha

Promijenite navike uz pomoć ovih strategija i ostanite na pravom putu

Jesu li vaše novogodišnje odluke dosad ostvarene ili su postale samo blijedo sjećanje? Donošenje velikih i svečanih odluka o promjenama često se sudari sa surovom realnošću kad promjene treba realizirati.

Iako se, kao vrsta, ponosimo svojom svjesnošću i intelektom, većina naših ponašanja potpadaju pod automatske radnje: navike. Donijeti odluku je neobično lako no stvarno promijeniti navike zahtjeva pravilan i precizan pristup:

1. Veličina je važna

Kad planirate promjenu navike pripazite koliko veliku i radikalnu promjenu zamišljate. Možda premali cilj ne predstavlja veliki izazov no svakako je bolji od onog pred kojim ćete posustati. 15 minuta jutarnje gimnastike koju radite svakodnevno donosi veću dobrobit od planiranih 45 minuta koje se nikad ne dogode.

2. Što kad je teško?

Kad planirate izuzetno je korisno predvidjeti prepreke koje vas očekuju i imati dobar plan kako ćete se s njima nositi. Navike su ponašanja koja automatski radimo kad naš nesvjesni um primijeti određeni okidač. Na primjer: pijemo kavu – vrijeme je za cigaretu. Kad su stvari u životu OK naša snaga volje je obično dovoljno snažna da se odupre izazovu. No što ćete učiniti ako ste taman odlučili dovesti financije u red a život vas počasti stresnim događajima s kojima ste se dosad nosili bjesomučno peglajući kartice po trgovačkim centrima? Budite spremni na takav izazov i pažljivo planirajte: “Ako mi se dogodi ovo – onda ću napraviti ono…” Važni su detalji!

3. Ponavljajte! Ponavljajte! Ponavljajte!

Kako bi stvorili novo ponašanje i kako bi ono prešlo u novu naviku potrebno ga je ponavljati. Koliko dugo to ovisi o tome koliko je novo ponašanje zahtjevno i kakva je vaša osobnost. Prema nekim studijama prosječno zahtjevna navika koju usvaja prosječna osoba treba 8-12 tjedana da se usvoji kao normalna automatska radnja. Važno je da budete realni: akcije kao što su “21 dan do ravnog trbuha” su dobar početak prije nego gotova stvar.

4. Ako neki plan ne radi – prilagodite ga.

Ukoliko vidite da ne dobivate rezultat koji želite poigrajte se sa detaljima vašeg plana i prilagodite ih! Ukoliko ne uspijevate vježbati kod kuće – probajte u teretani. Ako ste odlučili postati ranoranilac: ustati u 6 je možda ostvariviji cilj nego 4:30. Pomozite si da uspijete.

5. Zamijenite staru naviku novom

Navike funkcioniraju po principu okidač (zvuk budilice) – ponašanje (stisnem tipku produži) – nagrada (još 10 minuta u krevetu). Ako pokušate samo zatomiti stari odgovor na okidač promjena će biti teška. Akcija stvara reakciju i staro se ponašanje vraća još snažnije. Ponašanje nakon okidača treba zamijeniti nekim drugim zamjenskim ponašanjem. To će ponašanje postati naš novi odgovor na okidač i time naša nova navika.

6. Svjesno promijenite nesvjesno

Navike su nesvjesne, automatske radnje. No da bismo ih promijenili potreban je određeni svjesni trud i volja da ostanemo na pravom putu. Utješno je znati da nakon što koristimo svjesni napor neko vrijeme, osjećaj da je promjena naporna polako ali sigurno slabi.

Bitno je imati pozitivan stav, vjeru u dobar ishod i najvažnije od svega: oprostiti sami sebi ukoliko pogriješimo. Ukoliko grižnju savjesti uzrokovanu duplom porcijom lazanja opetovano pokušavamo zatomiti sladoledom – cijeli trud gubi smisao. Ljudi često nakon male pogreške posve odustaju od npr. zdrave prehrane jer su sad “…i tako pokvarili dijetu pa više nije važno!”. To je pogrešno.

Opustite se i krenite dalje kao da se ništa nije dogodilo mijenjajući se korak po korak i dan po dan! To je recept da se stigne daleko. Osobito ako, kad završite s mijenjanjem jedne – odmah iskoristite zamah i krenete mijenjati drugu naviku. Promjena će se možda činiti spora ali će rezultat biti nevjerojatan.

Coaching program: Moje nove navike

Večernji list i Ordinacija.hr u suradnji sa edukacijskom kućom Praktikum sustavi
organiziraju seriju interaktivnih trening i coaching programa usmjerenih da odgovore na izazove s kojima se suočavamo u životu, a koje uglavnom nismo učili u školi.

Grupni coaching program “Moje nove navike“ počinje 15. rujna. Polaznici će na početku programa odabrati jednu naviku koju žele zamijeniti boljom i kroz deset dvosatnih susreta dobiti alate i podršku da uspješno ostvare promjenu i usvoje novu naviku.

Trening vodi Toni Babić, certificirani NLP trener i coach specijaliziran za
poslovne teme
(prodaju, pregovaranje, javni nastup te osobnu organizaciju) te s njima povezane teme iz osobnog rasta i razvoja.

Cijena programa je 1.599 kuna + PDV (1.439kn + PDV za prijave do 25.8.2015). Za sva pitanja o programima nazovite 01 6300 824 ili se javite na e-mail: nlp@vecernji.net

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo