Psiha

Psiha

Psihoterapija može unaprijediti kvalitetu življenja!

Psihoterapija je rad na sebi koji omogućava ljudima da oslobode svoje potencijalne kapacitete, uspostave kvalitetnije odnose sa sobom i drugima, i lakše riješe svakodnevne životne probleme – glavni je zaključak popularnog programa 1. međunarodne konferencije Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) koja se 29. i 30. listopada održala pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u zagrebačkom hotelu Panorama.

Prva međunarodna konferencija “Istine o psihoterapiji” okupila je brojne ugledne psihoterapeute koji su u okviru drugog dana skupa održali niz tematskih i interaktivnih radionica i pokazali sudionicima skupa kako im psihoterapija može pomoći u poboljšanju življenja.

“Krize su putokaz da radimo na sebi”

kU okviru prve interaktivne radionice koja se bavila pitanjem kako psihoterapija može pomoći pojedincu kad ima poteškoća s drugim ljudima, privatno i na poslu, pokazalo se da je odnos sa sobom ključ koji vodi rješenju problema.

“Da bi održavali kvalitetne odnose s drugima potreban je rad na sebi, svjesnost sebe i svog bića, odnosno bezuvjetno prihvaćanje sebe jer tek tada možemo prihvatiti druge“, pojasnila je Dragica Barbarić, kognitivno-bihevioralna terapeutkinja, dodajući kako su krize putokaz da radimo na sebi i bavimo se sobom.

Jako malo ljudi koristi psihoterapijske usluge jer želi raditi na sebi nego zato što želi riješiti probleme poput teških iskustava, tjeskoba, kriza, konflikata, bolnih stanja i stanja besmisla, a tek naknadno uvide da je u njihovom rješavanju potrebno krenuti od razvijanja kvalitetnog odnosa sa sobom.

“Snovi su kraljevstvo unutar nas”

U okviru radionice o snovima polaznici su naučili kako snovi nemaju skriveno značenje nego daju pravu poruku onoga što se pojedincu dešava.

k                           Jasmina Sočković

“Snovi su dio naše stvarnosti i na neki način čuvari našeg mentalnog zdravlja“, naglasila je voditeljica radionice Jasmina Sočković, objašnjavajući kako nam zbog intenziteta svakodnevice, pritisaka koje doživljavamo na poslu i privatno, život prebrzo protječe pa često ne uspijemo uhvatiti zdrav prirodni ritam što rezultira bolešću, nezadovoljstvom i napetim odnosom s drugima.

“Mi se rodimo s velikim kapacitetom da živimo zdravo i budemo sretni, a snovi su ti koji nas uvijek podsjećaju da se vratimo na pravi put svoje vlastite sreće, čineći to često na neobičan način, kroz slike, a ne riječima“, pojasnila je Jasmina Sočković i dodala kako svatko može naučiti shvaćati njihov jezik.

Zašto je unutarnji kritičar u nama važan?

Kako ostvariti miran suživot s unutarnjim kritičarem naziv je radionice u kojoj su polaznici mogli bolje upoznati svog unutarnjeg kritičara i uvidjeti koje su opcije u suživotu s njim.

“Unutarnji kritičar je originalno nastao da nam pomogne, i on nam želi dobro, ali ima način razmišljanja malog djeteta koje misli da je ono što drugi o njemu misle ne samo važno nego i istinito“, istaknula je voditeljica radionice Irena Čorko Meštrović, dodajući kako je unutarnji kritičar, s druge strane, i problematičan.

“Kritičar u vama ne zna prestati, može rasti i nekontrolirano vas konstantno kritizirati čineći da se grozno i neprirodno osjećate, budete stalno svjesni sebe i užasno se bojite pogriješiti“, pojasnila je, naglasivši kako ga je zato potrebno naučiti prepoznavati i razlikovati od sebe.

k                      Nataša Barolin Belić

Sudionici su drugog dana konferencije kroz brojne interaktivne radionice i predavanja mogli saznati u čemu se krije bogatstvo različitih psihoterapijskih pravaca te su, uz gore navedene radionice, sudjelovali i na radionicama Kako vam psihoterapija može pomoći kad imate problema u obitelji i partnerskim odnosima, Psihoterapija vs. psihijatrija i psihologija – sličnosti i razlike, Tjelesni simptomi i boljke – naši skriveni saveznici, Psihoterapija kroz pokret i ples, Psihodrama, psihosomatika i rad na simptomima, i Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu. Za stručne sudionike bile su organizirane radionice Kako razgovarati s klijentima o seksualnim problemima, Gestalt Art terapija, Kako razvijati privatnu praksu, i Nije sve u glavi – tjelesna psihoterapija.

Prvi je dan konferencije bio rezerviran primarno za stručni program gdje su brojni domaći i strani stručnjaci raspravljali su o zakonskoj problematici psihoterapijske profesije u Hrvatskoj, te o primjerima iz prakse iz europskih zemalja, poput Austrije, Velike Britanije, Poljske, Slovenije. Jedinstven je zaključak svih sudionika konferencije, gdje je i većina njih potpisala peticiju za izglasavanje Zakona o psihoterapiji, bio da je nužno postaviti zakonsku regulativu i njeno usklađenje s europskim standardima jer se time garantira kvalitetna razina usluge ove ugledne profesije kojoj je glavni cilj pružiti pomoć ljudima da unaprijede kvalitetu življenja.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo