Psiha

Psiha

Radite od kuće i strah vas je javiti šefu da ste bolesni? Niste sami, ali stručnjaci otkrivaju kako riješiti problem

Shutterstock

Kada se ne osjećate dobro, ono što vam najmanje treba je grižnja savjesti što morate tražiti slobodan dan.

Čini se da upravo odlazak na bolovanje danas ljudima diljem svijeta stvara veliki pritisak. Jedno je istraživanje pokazalo kako je oko 42 posto više zaposlenika prošle godine u Americi bilo u strahu od zvanja na posao kako bi najavili bolovanje.

“Iako znamo da odlazak na bolovanje može biti stresno razdoblje i bez pandemije, ali sad je to stanje došlo do vrhunca“, izjavila je dr. Cynthia Zelis. Rad od kuće čini se dodaje puno stresa, a prema podacima oko 60 posto osoba koje tako rade osjećaju kako šef na neki način očekuje da će raditi i kada su bolesni.

“U toj situaciji često osjećamo dodatan pritisak kako bi obavili sve potrebno za posao. To vodi do više radnih sati, manje odmora i više mentalnog umora. Važno je zato resetirati se kako bi se riješili pritiska i spriječili izgaranje“, dodaje licencirani terapeut Sherese Ezelle.
Uz sve probleme, danas većina nas izbjegava odlazak liječniku, a oko 23 posto zaposlenika je zabrinuto da će se zaraziti virusom ako odu kod liječnika. Jednom kada odu radi se u većini slučajeva o stanju koje zahtjeva bolovanje.

Mentalno zdravlje čest razlog za bolovanje

Dok će traženje bolovanja zaposleniku predstavljati stres, istraživanje provedeno od strane zdravstvenog portala MDLIVE navodi kako su stres i anksioznost razlozi za uzimanje slobodnog dana, a radi o otprilike 55 posto zaposlenika.

Svi se bojimo da ne dobijemo rak, ali taj strah je dobar samo u jednom slučaju

“Oporavak mentalnog zdravlja bi trebalo koristiti za resetiranje – dozvoliti si prostor za odmor, a trebalo bi se moći koristiti kada je oko nas puno stresora“, ističe Ezelle. Od ovakvog bi odmora trebali koristi imati i zaposlenici i njihovi šefovi. “Svi smo najproduktivniji kada su nam tijelo i mozak na istoj „stranici“. Mogućnost da funkcionirate mentalno može puno toga otkriti o vašoj sposobnosti da budete produktivni i spremni za ispunjenje zahtjeva“ dodaje. Istraživanje je pokazalo kako 80 posto ljudi osjete stres i anksioznost drugog člana obitelji.

Inicirajte otvoren razgovor

Razgovarajte sa šefom otvoreno o tome da vam je potreban slobodan dan. Započnite dijalog sa šefom tako da date do znanja koliko je važno resetirati se. Objasnite da su vaše potrebe važne kako bi što bolje mogli ispunjavati obaveze na poslu. Upravo čete na ovaj način pomoći da se razbije mit o tome kako je uzimanje slobodnih dana pogrešno. Svakako je potrebno šefu naglasiti da čete sav posao napraviti prema planu čim se vratite.

Podijelite činjenice

Važno je činjenice, poput ovih koje iznosi istraživanje, dijeliti kako bi se znalo da se ne radi o izmišljotini. Pomozite šefu da shvati kolika je cijena – emotivno, fizički i financijski ako radnik ne uzme slobodne dane.

Kako ostati smiren kad vas dijete izluđuje? Na sreću, postoji nekoliko trikova koji će pomoći

Otpustite krivnju

Kako su anksioznost i nesigurnost povezani, Ezelle smatra kako su slobodni dani potrebni da se stvari identificiraju – one koje su pod vašom kontrolom. “Pritisak drugih nije pod vašom kontrolom, ali vaš odgovor na to i sposobnost da vodite brigu o sebi, bez obzira na stalne izazove, je“, dodala je te savjetuje da se koristite tom izjavom kada niste sigurni u svoj izbor vezano za  traženje slobodnog dana. “Važno je promijeniti naraciju i shvatiti da je slobodan dan ono što je dobro za vaše cjelokupno zdravlje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo