Psiha

Psiha

Recite STOP nametljivom kolegi

Četvrtina zaposlenih žena tvrdi da su bile meta neukusnih, dvosmislenih šala i seksualnih aluzija, što je najblaži oblik takvog uznemiravanja. Što poduzeti?

Nemojte ih ignorirati

Mnoge vaše kolege na taj način rješavaju svoje frustracije dokazujući sebi da su neodoljivi i hrabri. No, nemojte ih ignorirati, koliko god vam se situacija činila previše smiješnom da biste ju uzimali ozbiljno. Mnoge žene prelaze preko toga kao da se ništa nije dogodilo, ali znanstvenici drže da je to pogreška.

kBudete li ih ignorirali, nikada ih nećete skinuti s vrata, dapače, postat će još nasrtljiviji. Nametljivom kolegi jasno pokažite da niste laka meta, no da nemate ništa protiv njega kao suradnika.

Ne okolišajte

Spolno zlostavljanje u sebi sadrži mnogo toga, od šala, aluzija, pogleda, fizičkih dodira do izravnih poziva. Što učiniti? Recite napasniku jasno i glasno da vam se ne sviđa to što radi, iako to neće biti baš jednostavno ako je riječ o vašem šefu. Ne okolišajte i ne zamatajte u celofan ono što želite reći. Kažite: “Ne razgovaraj sa mnom na takav način.” Jasno mu kažite: “Prestani!”

Osigurajte si potporu

Takvi se muškarci jednako ophode sa svim ženama. Ako i vaše kolegice misle kao i vi, reagirajte zajednički i nećete promašiti cilj. Ako se maltretiranje nastavi, službeno se potužite šefu ili sindikatu.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo