Psiha

Psiha

Savjeti za roditelje i djevojčice: Što kada dođe prva menstruacija?

Shutterstock

Iz pozicije odrasle osobe možda nam može biti neugodno pričati s djetetom o pojavi prve mjesečnice, ali važno je napomenuti da je i toj mladoj djevojci jednako teško postaviti sva pitanja na koja nema odgovore.

Kako bi olakšali svima koje čeka taj zadatak, u nastavku teksta nalazi se jedan primjer kako se postaviti kada je riječ o prvoj menstruaciji.

U višim razredima osnovne škole primjetit ćeš da se tvoje tijelo mijenja – postaje zaobljenije, ženstvenije a uz te promjene dolazi još jedna – mjesečnica. Prva mjesečnica zapravo označava ulazak u jedno novo razdoblje i spolnu zrelost.

Znam da ti je možda neugodno pričati o mjesečnici, no imaj na umu da je mjesečnica normalan i prirodan proces tvog organizma koji se javlja kod svih djevojčica. Kao što je normalno da su ti narasli zubi, tako je normalno i da dobiješ mjesečnicu. Neke djevojčice dobiju mjesečnicu dosta rano (oko 10. godine), a neke kasnije (u srednjoj školi): ni jedno ni drugo nije nenormalno ili čudno. U svakom slučaju, ona će stići i zato je najbolje sve saznati o njoj.

Također, nekim ženama mjesečnica traje duže, nekima kraće; neke osjećaju bolove, neke ne. Ako primjerice tvoje baka, mama i sestra imaju kratke mjesečnice, postoji velika vjerojatnost da će i tvoje biti takve. Ako su im pak mjesečnice bolne i postoji nešto što im tada pomaže, njihovi savjeti će ti sigurno dobro doći ukoliko i tvoje mjesečnice budu pratili bolovi.

Ako ti je neugodno razgovarati pred muškim članovima obitelji, uvijek možeš nasamo pozvati nekoga od ženskih članova obitelji i reći im da bi voljela saznati nešto više o mjesečnici. Možeš pitati sve što te o njoj zanima – ako bude nedostajalo informacija, uvijek ih  se može zajedničkim snagama potražiti na internetu.

Savjeti za roditelje:

  • Imajte na umu da neke djevojčice zaista rano dobiju mjesečnicu, te kako se ne bi preplašile bilo bi dobro da što ranije dobiju informacije. Primjerice, i manje dijete može zajedno s vama kupovati uloške te možete objasniti djetetu za što oni služe.

  • Mjesečnica ne bi trebala biti tabu – djetetu treba prenijeti poruku da je ona sastavni dio odrastanja i kako nam ispadaju mliječni zubi a rastu trajni, tako je prirodno i da djevojčice dobivaju mjesečnicu.

  • Osim “tehničkih” detalja oko mjesečnice, svakako je važno pojasniti i što ta mjesečnica znači: iako možda smatrate da je prerano da razgovarate o seksualnosti, sama pojava mjesečnice znači da je Vaša kćerka spolno zrela te da može zatrudniti. Kako je bitno da dobije točne informacije, najsigurnije je da te informacije dobije od Vas.

  • Budite podrška kćerki, savjetujte je kako da si olakša menstrualne tegobe (ukoliko ih ima), budite otvoreni za nju, bez predrasuda i osuda.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo