Psiha

Psiha

Situacije zbog kojih bi žene trebale manje brinuti!

Foto: Shutterstcok

Ok žene, prilično smo dobre u tome kada se treba živcirati oko toga što smo napravile, što nismo i što smo trebale napraviti.

Kada treba pretjerati u analiziranju i osjećaju krivnje žene u tome zasigurno vode. No, postoje ipak male životne stvari koje ne zahtijevaju komplikacije nego samo duboki udah i potvrdu činjenice da se i vi smijete osjećati dobro, ispunjeno i vrijedno!

1. Dajte otkaz na lošem poslu

Nemojte uvijek slušati tuđe savjete i riječi kako je stanje loše i da je samo bitno raditi. Ako ste sposobni, ambiciozni i željni novih znanja nemojte raditi ono posao koji ne može istaknuti vaše kvalitete, a također vas umara i čini razdražljivom. Krivnja zbog napuštanja sigurne plaće u današnjem svijetu može svakoga paralizirati. Kada se uistinu odlučite promijeniti zanimanje napravite to sigurni u sebe i puni samopouzdanja. Jer svatko može bolje!

2. Ponašanje vaše obitelji

Bio to vaš suprug ili jedan od izljeva djece, shvatite da vi to ne možete predvidjeti, ali ni riješiti uvijek. Zato ne okrivljavajte sebe!

3. Vruća kupka za kraj dana

Izgleda luskuzno i nedostižno, a ako morate djecu nahraniti i spremiti na spavanje, čini vam se i ponekad sebično. Ako vas topla kupka ili čitanje knjige čini sretnima, učinite to bez krivnje. Zanimljivo je kako u avionu stavljamo masku s kisikom prije nego pomognemo drugima. Razmislite o tome, ako nismo spremni i sposobni prvo za sebe nešto napraviti, jesmo li zaista kompetentni drugima pomagati?

4. Niste spremni na djecu

Realno, ako niste trenutno spremni ili uopće ne želite djecu, u tome nema ništa loše. Nemojte popustiti pod pritiscima društva i savjeta da su djeca nešto najljepše što se može dogoditi. Jesu, naravno, novi život, novi osmijeh i ljubav, ali ako to nije ono što vi želite ili trebate onda nije dobro raditi bilo što na silu ili zbog drugih. Sami znate što je najbolje za vas!

5. Godine su samo broj

Laganje o svojim godinama i trud da izgledate mlađe su nepotrebni pokušaji zavaravanja prvenstveno same sebe. Također, time trošite vrijeme i energiju koju možete bolje usmjeriti druženju s prijateljima, obitelji ili novim životnim iskustvima.

6. Recite NE

Žene često ne žele razočarati druge, no pristajanje na sve nije uvijek ono vi želite i što vas čini sretnom. Reći ponekad ne, ne čini vas lošom osobom.

7. Karijera kao prioritet

Odlučite li karijeru staviti na prvo mjesto, a tek onda razmišljati o braku i djeci, niste užasni. Društvo još uvijek smatra kako je posao žene biti majka i supruga. Ali, ako ne pokušate barem napraviti nešto za sebe, žaliti ćete kasnije!

8. Ostvarenje osobnog uspjeha

Iako neki žele prikazati vaš uspjeh svojim ili zajedničkim, nemojte to dopustiti. Slobodno ponekad istaknite tko ste, što ste i kako ste na korak do ostvarenja snova.

9. Fokusirajte se češće na partnera, a ne samo na djecu

Vaš bračni život i odnos ima svoje potrebe jednake kao i djeca. Štoviše, kako bi obitelj bolje funkcionirala, važno je da su supružnici dobri jedno s drugim i da je ljubav snažna. Zato, ne ustručavajte se obnoviti iskru s vremena na vrijeme i uživati u zajedničkom druženju. Ako nemate novaca za skupi spoj, napravite večeru kod kuće, upalite svjećice, ugasite mobitele i prepustite se razgovoru. Nemojte se osjećati loše ako malo vremena posvetite vama, a ne samo djeci koliko god vas molili da im pročitate još jednu knjigu.

10. Nemate tijelo za bikini i čisto lice

Čuda plastične kirurgije i šminke dali su ženama vrlo iskrivljenu sliku o njihovom tijelu. Ako radite najbolje što možete u smislu zdrave prehrane, vježbanja i zdravoga načina života, onda se ne osjećajte loše!

11. Stavite sebe na prvo mjesto

Žene često misle kako su baš one te koje moraju sve raditi i uvijek druge stavljati na prvo mjesto. Ali, nemojte zaboraviti svoje potrebe i želje. I vi se morate osjećati sretno i zadovoljno!

12. Dom ne izgleda kao iz magazina

Da, naravno da vam kuća ne bi trebala izgledati kao da je “netko bacio bombu”, ali sve one savršene kuće koje vidite u magazinima su često mjesta u kojima nitko ne živi. Djeca uzmu stvari ne vrate ih na mjesto, a tako i odrasli. I to je sasvim u redu. Vaša kuća ili stan bi trebali biti dom, a ne mjesto za pokazivanje!

Na vrijeme prepoznajte znakove koji ukazuju na to da ste u posesivnoj vezi

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo