Psiha

Psiha

Slatkiši “stvaraju” nasilnu djecu

Nedavno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su redovno nagrađivana slatkišima u kasnijoj dobi sklonija agresivnom ponašanju. Naime, smirivanje nestašne djece čokoladom, bombonima ili keksima uči ih da mogu dobiti sve što žele i kada to žele.

Kao rezultat, u starijoj dobi često znaju biti isfrustrirani i nasilni ukoliko se njihove želje ne ostvare.

Slatkiši Studija je objavljena u časopisu British Journal of Psychiatry i prvo je istraživanje koje se bavi vezom između prehrane u djetinjstvu i nasilja u odrasloj dobi. Istraživači sa Cardiff sveučilišta ispitivali su 17 500 osoba rođenih 1970. godine. Rezultati su pokazali da su 10-godišnjaci koji su jeli slastice svaki dan, češće imali kriminalni dosje do svoje 34 godine.

Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da ako djece dobiju slatko kad god su nemirni ili to zatraže, kasnije neće naučiti umijeće strpljenja i zahvalnosti. Takva su djeca sklonija impulzivnom ponašanju, koje je povezano s delikvencijom. Stoga je bitno zdravo se hraniti tijekom ranog života kako bi bihevioralne karakteristike kasnije u životu bile bolje.

Postoji još jedno moguće objašnjenje nasilnog ponašanja. Ono kaže da aditivi u slatkišima mogu uzrokovati probleme s pozornošću i delikvenciju. Ipak, najčvršća je teorija da navika na određene stvari, odnosno slatkiše, utječe na kasnije ponašanje.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo