Psiha

Psiha

Sreća je najveća u 33. godini

Najsretnija godina u našem životu je 33.! Tako bar tvrde ispitanici ankete koju su proveli britanski psiholozi udruge Friends Reunited koja povezuje stare prijatelje. Čak je sedam od njih deset odgovorilo kako je 33. godina njihovog života bila najljepša: tada su bili najzadovoljniji.

Više od polovice ispitanika reklo je kako je život tada bio najzabavniji, a 42 posto bilo je optimistično zbog svoje budućnosti. Gotovo četiri od deset ispitanika reklo je kako je u to vrijeme bilo manje stresa, a 31 posto anketiranih bilo je zadovoljno jer su osjećali kako je njihova obitelj tada bila najviše povezana.

Za razliku od 70 posto zadovoljnih u ranim 30-ima, samo je šest posto ispitanika reklo kako su bili najsretniji na fakultetu.

“Od kolijevke pa do groba najljepše je
đačko doba” vrijedi za samo 16 posto ispitanika koji su odabrali
djetinjstvo kao najsretnije razdoblje.

Članovi obitelji i djeca najveće su blago za svaku treću ispitanu osobu, a svaka peta osoba pronašla je sreću u karijeri.

“U dobi od 33 godine smo se riješili dječje naivnosti i divljeg planiranja tinejdžerskih godina, a nismo izgubili energiju i entuzijazam mladosti. U ovoj smo dobi izgubili nevinost, ali naš osjećaj za realnost je pomiješan s jakom dozom nade, duhom kako možemo sve učiniti i zdravim uvjerenjem u svoje talente i sposobnosti. Još nismo razvili cinizam i opreznost koja dolazi s kasnijim godinama”, opisala je značaj ranih tridesetih godina psihologinja Donna Dawson, voditeljica istraživanja.

Koje su godine bile vama najljepše?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo