Psiha

Psiha

Što boje govore o nama?

Smatra se da boje uspostavljaju ravnotežu duše i predstavljaju važan čimbenik u liječenju mnogih bolesti. S tom mišlju vodiljom razvila se kromoterapija – prirodna terapija bojama s ciljem revitalizacije organa i sustava kako bi se uspostavila energetska ravnoteža. Riječ je o holističkoj metodi liječenja koja svoje korijene ima u starom Egiptu, Kini i Indiji.

Boje izazivaju različite emotivne reakcije i mogu nam otkriti mnogo toga o nama samima. Primjerice, sklonost određenoj boji i njena preferencija može biti znak koji vam otkriva u kojim područjima života nedostaje balans.Ako uvijek nosite tamnoplavu odjeću, smireni ste, kreativni i introvertirani.

Znate li što boje govore o nama?

Crvena

Jarka boja ljubavi, dramatičnosti, upozorenja, snage, opasnosti i želje pruža tople vibracije, potiče cirkulaciju i pomaže izoštravanju osjetila. Zemljasti tonovi crvene boje označavaju toplinu i sigurnost. Crvena je sjajna boja za naglašavanje samo jednog zida u domu – preporučljivo blagovaonice. Nipošto nemojte cijelu prostoriju obojiti u crveno jer bi vas mogla preplaviti nelagoda.

Narančasta

Narančastra je boja prijateljstva, inovacije, sreće, energije i zabave. Osobe koje ju biraju vole život i žele se zabavljati. Ona privlači pozornost, a u prostoru djeluje tako da poziva i otvara ga. Sjajan je odabir za hodnik, police s knjigama ili kuhinju.

Žuta

Boja optimizma, miroljubivosti i kreativnosti potiče koncentraciju i pamćenje. Poboljšava i plakšava komunikaciju, a povoljno djeluje na rad probavnog sustava. Nemojte pretjerati s njom jer u tom slučaju može izazvati mentalnu nelagodu. Preporučuje se za prostore u kojima nema prozora i hodnike.

Zelena

Zelena je boja mladosti, rasta, obnove, opuštanja, nježnosti i emocionalne ravnoteže. Sjetite se samo koliko vam se oči odmaraju kada promatrate zelenilo u prirodi… Zelena boja smiruje glavobolju, potiče opuštanje i olakšava klaustrofobiju. Idealna je za kupaonicu ili biblioteku.

Plava

Plava boja odaje snagu, kreativnost, inteligenciju, svježinu, mirnoću, ali i kontrolu. Proporučuje se kod mentalnih napora i napetosti. Baš kao i zelena, može ublažiti migrenu i pomoći kod nesanice. Ako pretjerate s plavom, moguća je neodlučnost. Sjajna je za spavaću sobu, kao naglasak za strop ili vizualno proširenje malih prostorija (u svijetlijem tonu).

Ljubičasta

Ljubičasta je kraljevska boja, boja tajnovitosti, luksuza, egzotike i sofisticiranosti. Kao kombinacija plave i crvene boje, ljubičasta može djelovati i suptilno i dramatično, i uzbuđujuće i umirujuće. Sjajna je za dnevni boravak, dječju sobu i kao pozadina za izlaganje antiknoe srebrnine.

Smeđa

Ova boja predstavlja sigurnost, toplinu,stabilost, robustnost, povezanost sa zemljom i ugodu. Riječ je o pozivajućoj boji koja podsjeća na prirodu i olakšava opuštanje. Donosi ravnotežu pa ju koristite kada želite ublažiti učinak koji ostavlja druga boja.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo